La transferència de població a la ciutat i la contaminació atmosfèrica

19/04/2017
Conferència
Per a: Dr. Xavier Querol (IDAEA-CSIC)
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 18:30
Traducció simultánia: Si

Hi ha discussió científica encara d’on comença l’«Antropocè». Aquest període es caracteritza per la influència de l’home sobre la Terra i pot arribar a definir característiques importants del medi ambient. Per a alguns autors començaria aquest període amb els primers focs (50.000-10.000 anys abans de l’actualitat) i per a altres serien la revolució industrial (1760) o la tecnològica (1950- 1960) les que en marcarien l’inici. Revisarem el creixement de la població mundial i les previsions fins al 2100. Seguidament incidirem en les migracions dintre d’Europa dels 1950-60 i dels 1990s que van donar lloc a zones del continent amb una gran densitat de població. A escala de l’Estat i de Catalunya també es produeixen aquestes migracions cap a la costa mediterrània i les capitals. El resultat és que les ciutats amb densitat de població més elevada de l’Estat són l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona i Badalona. L’Hospitalet amb 22.000 hab/ km2 és una de les ciutats amb més elevada densitat de població d’Europa i del món, que supera amb molt el Caire, per exemple. L’increment de la població (triplicada des del 1950), la concentració en grans ciutats (des del 6% el 1950 fins al 54% actual) i l’increment de la demanda energètica per càpita (duplicada des del 1950 fins ara) han fet que les emissions de contaminants atmosfèrics s’incrementin marcadament, encara que l’eficiència energètica ha augmentat molt en el mateix període. A més, aquestes emissions s’han concentrat a les grans àrees metropolitanes on viu la gent i on la degradació de la qualitat de l’aire té gran influència sobre la salut de la població i els ecosistemes.
El Conveni de Ginebra va marcar una primera fase de lluita contra aquest efecte coŀlateral del desenvolupament humà que és la  contaminació atmosfèrica. L’acidificació, la contaminació de metalls i compostos orgànics persistents i l’eutrofització eren els grans problemes. Als anys 1990 es van activar protocols i convenis per lluitar contra els contaminants urbans i industrials (amb efectes locals) i els contaminants climàtics. Veurem quin és l’estat actual de la contaminació a les grans ciutats i revisarem quines mesures s’hi estan fent servir per millorar la qualitat de l’aire sense afectar el desenvolupament econòmic de ciutats i regions.

 

Emissió en streaming:
 
 
Amb la col·laboració
 

 

                                                        
Delegació a Catalunya
 
 
                                                    

 

 


Cicle: DILLUNS DE CIÈNCIA: de quina manera els humans estem transformant la Terra: l'Era de l'Antropocè - III


Organitzat per: Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls