Memòria d'un poble: La comunitat gitana catalana

11/12/2018

Lloc: Sala d'Actes
Horari: 12:00
Memòria d'un poble: La comunitat gitana catalana

De 12h a 14h

Aquest acte té per objectiu visualitzar les accions i processos que s'estan desenvolupant per part de la comunitat dels gitanos i gitanes del Carrer de la Cera en dos projectes: un de memòria oral col·laborativa titulat “Coneixent el passat per construir el nostre futur”, i un altre de formació en Guies Urbanes en la qual la Comunitat Gitana pretén explicar l'origen i desenvolupament de la Rumba Catalana: “Rumb a la Rumba: passat i present dels gitanos i gitanes del Carrer de la Cera”.

Els projectes, iniciats per les Associacions Carabutsí i Inter-Acció -gràcies a les subvencions de l'Ajuntament de Barcelona, l'Obra Social la Caixa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya-, s'enriqueix amb la col·laboració de dues entitats: la Institució Milá i Fontanals del Consell Superior de Recerques Científiques (IMF-CSIC), des de l'àmbit de la recerca científica, i el Casal de Barri Folch i Torres, des de la dinamització comunitària i la generació d'espais intraculturales i interculturals de les diferents comunitats que habiten al Raval.

Aquestes sinergies amb el conjunt de veïns i veïnes, institucions i entitats del territori pretenen:

1.- Construir un gran banc de memòria col·laborativa dirigida a plasmar la llarga història de la comunitat gitana a Barcelona.
2.- Ser un centre de trobada i difusió per divulgar i llançar noves mirades i reflexions sobre la de la comunitat gitana.
3.- Ser el canal per on recollir, vehicular i amplificar les noves propostes socials i culturals.

L'objectiu últim és que un projecte nascut des d'abaix, des de les mateixes arrels de la comunitat, arribi a crear coneixement i autorreconeixement de la història i cultura gitana, enfortint les relacions intergeneracionals i interculturals i generant orgull de barri, amb les aportacions de tots i totes. No obstant això, no aspirem a una activitat efímera i caduca en poc temps, sinó que l'anhel final és que tot això es cristal·litzi en un Ressò Museu Urbà dels gitanos i gitanes del Carrer de la Cera.

Programa

Presentació de l'Acte:
Luis Calvo (Coordinador Institucional del CSIC a Catalunya i director de la Institució Milá i Fontanals del CSIC [IMF-CSIC]), Araceli González (Antropòloga, IMF-CSIC), Emili Ros Fábregas (Musicólogo, IMF-CSIC), Santiago Figuera (Referent Casal Folch i Torres)

Presentació del projecte: Origen i desenvolupament.
Samuel Garcia i César Martínez (AssociacióCarabutsi / Associació Inter Acció)
Testimoniatges i reflexions dels integrants del projecte: Les comunitats gitanes a Catalunya: el taller de recuperació de memòria d'un poble

Naomi Amaya, Nayara Batista, Sinay Batista, Talita Gabarre, Samuel Garcia, Carmen López, César Martínez

Conclusions finals i apostes de futur
César Martínez (Associació Carabutsi / Associació Inter Acció)
Juan F. Gibaja (Arqueòleg, IMF-CSIC)

Concert: La Rumba Catalana
Sam-Mosketon i amics de Carabutsi

Equip del Projecto
- Associació Carabutsí i Associació Inter-Acció: Samuel Garcia i César Martínez
- Integrants del Projecte d'Història Oral i Guies Urbans: Nayara Batista, Talita Gabarre, Carmen López, Naomi Amaya i Sinay Batista.
- Investigadors del IMF-CSIC: Araceli González, Juan F. Gibaja i Emili Ros-Fábregas
- Educador Social Casal de Barri Folch i Torres: Santiago Figuera

Projectes col·laboradors:

“Integra>Ciència: Divulgació científica sense barreres” (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FCT-17-11972); "Polifonia hispana i música de tradició oral en l'era de les humanitats digitals" (HAR2016-75371-P, Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats); “Coneixent el passat per construir el nostre futur” (18S02979-001) Ajuntament de Barcelona -18S02979-001-, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, Obra Social la Caixa); “Rumb a la Rumba” (Ajuntament de Barcelona – 18S00739-006-, Obra Social la Caixa).




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls