De 12h a 14h
Aquest acte té per objectiu visualitzar les accions i processos que s'estan desenvolupant per part de la comunitat dels gitanos i gitanes del Carrer de la Cera en dos projectes: un de memòria oral col·laborativa titulat “Coneixent el passat per construir el nostre futur”, i un altre de formació en Guies Urbanes en la qual la Comunitat Gitana pretén explicar l'origen i desenvolupament de la Rumba Catalana: “Rumb a la Rumba: passat i present dels gitanos i gitanes del Carrer de la Cera”.
Els projectes, iniciats per les Associacions Carabutsí i Inter-Acció -gràcies a les subvencions de l'Ajuntament de Barcelona, l'Obra Social la Caixa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya-, s'enriqueix amb la col·laboració de dues entitats: la Institució Milá i Fontanals del Consell Superior de Recerques Científiques (IMF-CSIC), des de l'àmbit de la recerca científica, i el Casal de Barri Folch i Torres, des de la dinamització comunitària i la generació d'espais intraculturales i interculturals de les diferents comunitats que habiten al Raval.
Aquestes sinergies amb el conjunt de veïns i veïnes, institucions i entitats del territori pretenen:
1.- Construir un gran banc de memòria col·laborativa dirigida a plasmar la llarga història de la comunitat gitana a Barcelona.
2.- Ser un centre de trobada i difusió per divulgar i llançar noves mirades i reflexions sobre la de la comunitat gitana.
3.- Ser el canal per on recollir, vehicular i amplificar les noves propostes socials i culturals.
L'objectiu últim és que un projecte nascut des d'abaix, des de les mateixes arrels de la comunitat, arribi a crear coneixement i autorreconeixement de la història i cultura gitana, enfortint les relacions intergeneracionals i interculturals i generant orgull de barri, amb les aportacions de tots i totes. No obstant això, no aspirem a una activitat efímera i caduca en poc temps, sinó que l'anhel final és que tot això es cristal·litzi en un Ressò Museu Urbà dels gitanos i gitanes del Carrer de la Cera.
Programa
Presentació de l'Acte:
Luis Calvo (Coordinador Institucional del CSIC a Catalunya i director de la Institució Milá i Fontanals del CSIC [IMF-CSIC]), Araceli González (Antropòloga, IMF-CSIC), Emili Ros Fábregas (Musicólogo, IMF-CSIC), Santiago Figuera (Referent Casal Folch i Torres)
Presentació del projecte: Origen i desenvolupament.
Samuel Garcia i César Martínez (AssociacióCarabutsi / Associació Inter Acció)
Testimoniatges i reflexions dels integrants del projecte: Les comunitats gitanes a Catalunya: el taller de recuperació de memòria d'un poble
Naomi Amaya, Nayara Batista, Sinay Batista, Talita Gabarre, Samuel Garcia, Carmen López, César Martínez
Conclusions finals i apostes de futur
César Martínez (Associació Carabutsi / Associació Inter Acció)
Juan F. Gibaja (Arqueòleg, IMF-CSIC)
Concert: La Rumba Catalana
Sam-Mosketon i amics de Carabutsi
Equip del Projecto
- Associació Carabutsí i Associació Inter-Acció: Samuel Garcia i César Martínez
- Integrants del Projecte d'Història Oral i Guies Urbans: Nayara Batista, Talita Gabarre, Carmen López, Naomi Amaya i Sinay Batista.
- Investigadors del IMF-CSIC: Araceli González, Juan F. Gibaja i Emili Ros-Fábregas
- Educador Social Casal de Barri Folch i Torres: Santiago Figuera
Projectes col·laboradors:
“Integra>Ciència: Divulgació científica sense barreres” (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FCT-17-11972); "Polifonia hispana i música de tradició oral en l'era de les humanitats digitals" (HAR2016-75371-P, Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats); “Coneixent el passat per construir el nostre futur” (18S02979-001) Ajuntament de Barcelona -18S02979-001-, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, Obra Social la Caixa); “Rumb a la Rumba” (Ajuntament de Barcelona – 18S00739-006-, Obra Social la Caixa).