Aprenent d'asteroides potencialment perillosos en el marc de les missions DART i Hera

Cicle: Dilluns de Ciència. Projectes de recerca per a millorar la nostra societat

10/03/2025
Conferència
Per a: Dr. Josep Maria Trigo (CSIC)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Aprenent d'asteroides potencialment perillosos en el marc de les missions DART i Hera

Amb aquesta sonda fent d'impactador cinètic sense càrrega explosiva vam aconseguir retallar en 33 min el període orbital de revolució de l'asteroide Dimorfos al voltant de Didymos. Ara la nova missió Hera de la ESA es troba en ruta cap a aquest sistema d'asteroides binari per seguir aprenent sobre l'estructura i composició dels asteroides que solen colpejar la Terra. 

La xerrada explica en quina mesura la nostra participació en aquestes missions ha estat valuosa i la raó d'esser de la sèrie d'experiments que som realitzant per tal de conèixer el paper fonamental dels meteorits com a exemples dels materials formatius d'asteroides i com a fertilitzants essencials envers l'origen de la vida a la Terra.

Currículum Vitae

Doctor en Astrofísica per la Universitat de València (2002). Entre 2003 i 2005 va ser investigador postdoctoral a UCLA on es va especialitzar en asteroides i meteorits. Tornà a Catalunya l’any 2005 per treballar a l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC/IEEC) on el 2009 va crear el Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries. A hores d’ara és Investigador Científic de carrera al CSIC. Ha participat en diverses missions espacials: Stardust i DART (NASA) i també forma part de l’equip investigador de la missió HERA (ESA) que visitarà aquell asteroide per caracteritzar-lo i analitzar les conseqüències de l’impacte de DART. És un apassionat de la divulgació científica i acaba de publicar el llibre divulgatiu “La Terra en perill: l’impacte d’asteroides i cometes” publicat per Edicions de la Universitat de Barcelona i per Springer en anglès, millor llibre de ciència i tecnologia 2023 per la Xarxa Vives d’Universitats.

Presencial (C/Hospital, 64) + Emissió a través de Youtube

 




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls