Canvis ambientals en el registre geològic: l'ús de la paleoecologia per al món actual i futur

Cicle: DILLUNS DE CIÈNCIA: per què fer recerca en ... Geologia

16/04/2018
Conferència
Per a: Dra. Encarni Montoya, Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, ICTJA - CSIC Moderador: Jordi Díaz Vicedirector, Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, ICTJA - CSIC
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 18:30
Idiomes: Català
Traducció simultánia: No
Canvis ambientals en el registre geològic: l'ús de la paleoecologia per al món actual i futur

El món està canviant en l'actualitat amb una velocitat i magnitud que posa en dubte la viabilitat dels sistemes de la Terra per poder fer front a aquesta nova situació. Les projeccions del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic per a finals d'aquest segle són un exemple àmpliament conegut d'aquesta tendència de canvi. El registre geològic proporciona informació indispensable de com els sistemes han anat canviant al llarg del temps i quin o quins han estat els motors d'aquests canvis. Així, l'estudi dels arxius sedimentaris representa l'única eina empírica d'estudi per conèixer el comportament dels sistemes de la Terra enfront d'esdeveniments de caràcter pertorbador que pot ser utilitzada per entendre la resposta dels sistemes actuals i predir la futura. En aquesta xerrada s'explicaran també alguns exemples concrets de recerques paleoecològiques orientades a estudiar les dinàmiques de la vegetació enfront d'esdeveniments com a erupcions volcàniques o canvis climàtics del passat.

 
Curriculum vitae:
 
Llicenciada en Biologia per la Universitat de Múrcia, va venir a Barcelona en 2006 per fer el master, va treballar com a professora associada i va acabar fent la tesi doctoral amb una ajuda FPI en la UAB (premi extraordinari 2011). En finalitzar, va estar un any com postdoctoral en l'Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC-ICUB). En 2012 es transladó a Anglaterra amb una NERC Independent Fellowship a treballar a l'Open University, i en 2015 va tornar a Barcelona amb una Beatriu de Pinos al ICTJA. En l'actualitat té un contracte Juan de la Cierva - Incorporació en la mateixa institució (ICTJA-CSIC). 

Es dedica principalment a la paleoecologia neotropical, és a dir, a estudiar les relacions entre la vegetació i els factors ambientals que influeixen en les seves dinàmiques a través dels registres sedimentaris. Entre els factors més comuns en els quals se centra està el clima, l'home o l'activitat volcànica. I fa aquest tipus d'estudis principalment en el nord de Sud-amèrica, abastant els últims 50,000 anys.

Com a resultat té més de 30 publicacions, 50 comunicacions a congressos internacionals, ha guanyat diversos premis, és membre de la junta de diverses organitzacions científiques internacionals i supervisat 3 tesis doctorals (i d'altres alumnes de master, grau i treball de recerca d'instituts).
 
Emissió en streaming:
http://www.streamingbarcelona.com/plataforma/residenciainvestigadors/


Vídeos

Canvis ambientals en el registre geològic: l'ús de la paleoecologia per al món actual i futur

Canvis ambientals en el registre geològic: l'ús de la paleoecologia per al món actual i futur

Dra. Encarni Montoya, Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, ICTJA -CSIC


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

Obra Social "la Caixa" Obra Social "la Caixa"

CSIC - Delegació a Catalunya CSIC - Delegació a Catalunya

Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA) Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA)




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls