Esport i canvi global: la societat esportivitzada.
Norbert Elias ja va assenyalar la íntima relació entre els canvis socials i l'aparició de l'esport modern. Així, en el desenvolupament i expansió de la “modernitat”, juntament amb el “procés de civilització” es va produir el “procés d'esportivització” de les pràctiques físiques tradicionals. Es va tractar d'un canvi global (econòmic, polític, social i cultural) que va imposar un codi moral bàsic nou per a l'establiment de les societats meritocràtiques; i que es va encarnar a les lògiques motrius de l'esport de competició modern.
Tot i això, des de fa unes dècades s'observa la globalització de noves tendències esportives amb pràctiques més individualitzades, deslocalitzades, desinstitucionalitzades i desburocratitzades. Noves pràctiques esportives que desestructuren els agents esportius tradicionals amb pèrdues del capital associatiu i increments al capital mercantil. Activitats físiques i esportives globalitzades que busquen incrementar el capital corporal, com a valor al mercat social, interioritzant la lògica del desafiament, del poder sense límit i de l'autoexplotació que anuncia la nova societat del rendiment d'abast global.
Currículum Vitae
Ricardo Sánchez Martín és antropòleg, doctor en Ciències de l´Activitat Física i de l´Esport per la Universitat Ramon Llull. Professor a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL. És membre del Grup de Recerca i Innovació en Esport i Societat de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, i de l'equip de recerca “Sport e Inclusione sociale (ASAG-CESI)” de la Universitá Cattolica del Sacro Cuore de Milà. Forma part del Consiglio Direttivo del màster Sport e Intervento Psicosociale. També és soci fundador de l'Associació Espanyola de Recerca Social Aplicada a l'Esport (AEISAD). Autor del llibre “Antropología del deporte. Lineamientos teóricos (2017), així com coeditor de Culturas en juego. Ensayos de antropología del deporte en España (2003), Deporte y posmodernidad (2003), Culturas deportivas y mercados globales y locales (2006), Actualidad en el deporte: investigación y aplicación (2008), y Deporte, salud y medioambiente (2009). . A més de nombroses contribucions en obres col·lectives i revistes especialitzades.
Dr. Ricardo Sánchez (Antropólogo, doctor en Ciencias de la Actividad Física y del Deporte por la Universitat Ramon Llull)