Concert Cosmos Quartet

16/11/2016
Concert
Per a: Helena Satué, violí; Bernat Prat, violí; Lara Fernández, viola; Oriol Prat Sabaté, violoncel
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 19:00
Traducció simultánia: No
Concert Cosmos Quartet

Tindrà lloc a les 19h

El Cosmos Quartet neix el 2013 de l’amistat i complicitat de quatre músics catalans que cobreixen dues generacions. Cadascun dels seus membres ha mantingut trajectòries internacionals en l’àmbit de solista, músic de càmera i orquestral, i ha treballat amb professors i a escoles a Londres, París, Ginebra, Colònia, Sttutgart, Basilea i Michigan.

Han rebut classes i consells de Rainer Schmidt, Johannes Meissl,Hatto Beyerle, Miguel da Silva, el Quartetto di Cremona, Anita Mitterer, el Mosaïques Quartet, Patrick Jüdt, Evgenia Ephstein i el Prazac Quartet. El Cosmos Quartet ha aconseguit un ampli reconeixement proclamant-se recentment guanyador del tercer premi en el concurs «Carl Nielsen International Chamber Music Competition» a Copenhaguen; el primer premi del concurs internacional de música de cambra de Castella i Lleó; el primer premi en el concurs internacional de música de cambra «Mirabent i Magrans», de Sitges; el premi de música de cambra del Festival ISA (Kammermusik Preis 2014); i el premi Artis Quartet a la millor interpretació de quartet de corda de l’ISA 2014.

✴ ✴ ✴


En aquest concert presenten un conjunt d’obres de tres compositors molt representatius dels segles xx i xxi i que mostren una gran innovació del llenguatge musical. Béla Bartók (Hongria 1881 - 1945) va tenir una importància transcendental en la transformació del llenguatge musical. Descobridor i estudiós de la música popular hongaresa, incorporà part d’aquest aprenentatge a les seves composicions i creà un nou estil que s’allunyava de l’herència del Romanticisme. El Quartet núm. 3, que forma part d’un cicle de sis, va ser escrit l’any 1927. És una obra que es caracteritza per tenir una durada curta (uns quinze minuts), però que és d’escriptura densa i molt innovadora, cosa que es reflecteix en la politonalitat i la utilització d’elements com ara els pizzicati, els glissandi o el col legno battuto (el fet de colpejar amb l’arquet). Shoichi Yabuta, compositor japonès nascut el 1983, reflecteix l’herència del llenguatge occidental que van revolucionar Bartók, Xostakóvitx o Stravinski en el seu moment. L’obra que us en presenten, Billow, que pretén portar el quartet de corda al límit tècnic i interpretatiu, és un exemple clar de la creació actual. Dmitri Xostakóvitx (Sant Petersburg 1906 - Moscou 1975) mostra en el Quartet núm. 9 un llenguatge més personal i no tan lligat al règim de Stalin, ja que el va escriure després que aquest s’hagués mort. Forma part d’un cicle de quinze quartets de corda, un gènere per mitjà del qual el compositor va saber expressar les seves preocupacions i els seus temors d’una manera privada i sense la necessitat d’haver d’emmascarar o de disfressar res.


Cicle: Concert Cosmos Quartet


Organitzat per: Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls