L'àrtic és una de les regions del planeta més sensible al Canvi Global, observant-s'hi ja importants efectes sobre els seus ecosistemes. Un dels principals factors del Canvi Global és el Canvi Climàtic. Actualment, l'àrtic s'està escalfant tres vegades més ràpid que la mitjana anual de la terra, però, per tal d'avaluar tots els efectes del Canvi Global, cal tenir en compte d'altres factors com ara la pol·lució atmosfèrica i l'explotació de recursos i les seves interaccions. En aquesta xerrada repassarem algunes de les principals conseqüències de l'actual canvi global sobre els ecosistemes i els sistemes socioeconòmics àrtics, i els efectes que aquests canvis poden tenir sobre el funcionament de tot el sistema Terra. Per finalitzar, farem èmfasi en la necessitat d'avançar en la recerca àrtica per tal d'augmentar la resiliència del sistema socioecològic a l'àrtic.
Currículum Vitae
Soc investigador i professor associat de la Unitat d'Ecologia de la UAB i investigador del CREAF i representant d'España a l'International Arctic Science Committee (IASC), al grup de treball del medi terrestre i aigües continentals.
La meva recerca s'ha centrat en l'estudi dels efectes dels canvis globals (tan passats com l'actual) en regions remotes (Àrtic, Antàrtida, àrees muntanyoses i illes oceàniques), mitjançant una aproximació paleoecológica i multidisciplinària, gràcies a la col·laboració amb investigadors d'arreu del món. La meva recerca actual en illes oceàniques se centra en els efectes de l'arribada de l'home sobre la seva biodiversitat i biogeoquímica i també en l'estudi dels efectes dels diferents factors del Canvi Global a l'Àrtic.
Entrada lliure + Emissió en Streaming
Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA)
Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals