Espanya és un dels països europeus més sensibilitzats pel problema de l'escassetat d'aigua, com ho demostra l'alta regulació de preses dels rius mediterranis. En aquest context de necessitat, vam començar una nova recerca fa vuit anys, amb la finalitat d'obtenir una tecnologia de dessalinització més sostenible per al medi ambient basada en el mètode de destil·lació al buit, capaç de competir amb les tecnologies de dessalinització actuals com l'osmosi inversa d'aigua de mar (RO), destil·lació multi-efecte (MED) o la destil·lació sobtada per efecte flaix (MSF).
Cool Steam és una innovadora tecnologia de destil·lació basada en la destil·lació tèrmica a baixa temperatura (LTTD), que permet obtenir aigua dolça de fonts d'aigua no segures amb un consum d'energia substancialment baix. El mètode consisteix a destil·lar aigua de mar a baixes temperatures reduint la pressió fins al buit i aprofitar al màxim les fonts de calor residuals (naturals o artificials) per evaporar l'aigua i després condensar-la en un dissipador de calor més fred. Així doncs, per realitzar aquest procés es necessita una font de calor externa que proporcioni la calor latent d'evaporació i un gradient de temperatura per mantenir el cicle de destil·lació. Depenent del gradient de temperatura disponible es poden implementar diverses etapes, la qual cosa porta a un dispositiu multi-etapa més eficient.
Currículum vitae
Dr. Pedro Arnau (ANEU de l'investigador: D-2628-2015, ORCID :0002-3718-8559). És doctor en Oceanografia per la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment treballa al CIMNE (Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria) i és responsable del grup Natura. Les principals línies de la seva recerca sempre han estat vinculades a l'estudi de la dinàmica dels fluids geofísics i la dessalinització. És Project manager, expert en teledetecció, programació per objectes i desenvolupament de SIG, IoT, machine learning i aplicacions blockchain en temes mediambientals. Ha participat com a investigador en la gestió, preparació i promoció de més de 40 projectes d'I + D + I, en diferents camps, des de l'oceanografia, la meteorologia fins a la hidrologia, i ha col·laborat en més de 15 contractes amb empreses principals. Promotor tecnològic i responsable de la qualitat d'un equip de recerca aplicada en hidrometeorologia. Ha participat en nombroses campanyes oceanogràfiques i geològiques al Mediterrani i l'Antàrtida. Premi de la Fundació AGBAR al seu doctorat, té el reconeixement del Consell Social de la UPC pel seu treball de recerca.
Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA)
International Centre for Numerical Methods in Engineering (CIMNE)