La crisi climàtica a la que la espècie humana s’enfronta és un dels reptes socials, econòmics i mediambientals més exigents de la humanitat pel segle xxi. La necessitat de portar a terme una transició energètica basada en fonts lliures de gasos generadors d’efecte hivernacle, com el CO2, en comptes dels combustibles fòssils actuals, és una condició necessària però no suficient per assolir el repte global de la sostenibilitat.
Aconseguir una transició energètica sostenible comporta trobar un delicat equilibri entre les necessitats mediambientals, tenint en compte els recursos existents, l’impacte social i econòmic de les mesures preses i les capacitats científiques i tecnològiques de que disposem per aconseguir un sistema renovable i sostenible. Sens cap mena de dubte, la ciència i la tecnologia que es precisa és l’arma essencial per a enfrontar-nos a aquest repte colossal però no permetrà estendre un model econòmic insostenible agressiu amb el medi ambient i els recursos existents.
En aquesta presentació s’exposaran algunes idees clau per a entendre que els materials són la clau de volta per fer possible aconseguir el delicat equilibri de la sostenibilitat. Actualment l’enorme progrés experimentat en el desenvolupament de nanomaterials molt més eficients del que mai s’havia somniat dona una certa esperança per assolir el repte global establert per l’IPCC d’aconseguir una societat neutre en carboni l’any 2050. També discutirem els reptes que cal considerar per aconseguir que la transició energètica es faci sense convertir-la en insostenible del punt de vista dels materials utilitzats.
Currículum Vitae
Llicenciat en Física i Doctor en Física i en Ciència de Materials per la Universitat de Barcelona i de Grenoble. Professor d'Investigació del CSIC, ha estat Director del Centre d’excel·lència Severo Ochoa Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC) durant els darrers 14 anys. Coordinador de nombrosos projectes nacionals i europeus sobre nanomaterials funcionals magnètics i superconductors i les seves aplicacions. Ha estat particularment actiu en el desenvolupament de materials per a crear una societat neutre en el cicle del carboni.
Ha rebut diverses distincions: Premis nacional d'investigació Blas Cabrera, Duran Farell de Gas Natural, Novare-ENDESA, Ciutat de Barcelona en Ciències Experimentals i Tecnologia, Ambaixador de Regió7; membre de l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; medalles Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya i Societat Leibniz d’Alemanya; Palma Acadèmica del Govern de França; Fellow de l’Institute of Physics; Doctor Honoris Causa per la Universitat de Pitesti, Rumania; President de la European Society of Applied Superconductivity.
Ha publicat més de 550 articles (>13.000 cites), ha escrit un ampli ventall d’articles de divulgació científica i ha aconseguit més de 17 patents, va ser creador de la empresa spin-off OXOLUTIA i ha col·laborat en activitats de R&D amb nombroses empreses innovadores internacionals. Ha estat editor de les revistes Superconductor Science and Technology, Physica C-Superconductivity and its Applications i actualment és Editor-in-Chief de “Superconductivity News Forum” patrocinat pel IEEE Council of Superconductivity i la European Society of Applied Superconductivity.
Presencial + Streaming
Dr. Xavier Obradors i Berenguer (ICMAB)
Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació