ETHOS Humanitari i Guerra: raons i passions, ideologies i creences

des del 19/05/2014 fins al 02/06/2014
Seminari
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 16:00
Traducció simultánia: No
ETHOS Humanitari i Guerra: raons i passions, ideologies i creences

L’auge de l’internacionalisme humanitarista durant les darreres dècades ha propiciat un renovat interès per la realitat present i passada de les intervencions urgents de socors a coŀlectius humans afectats per catàstrofes de tot ordre, o en defensa dels drets humans allà on grans atropellaments són comesos.


La commemoració enguany del 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil espanyola i de l’esclat de la Segona Guerra Mundial sembla una ocasió propícia per explorar el mòbils del comportament humanitari en ambdues guerres com també en diversos conflictes violents de la segona meitat del segleXIX.


Més enllà de les visions habituals que han circumscrit les idees humanitaristes a l’àmbit transcendent de l’elecció moral i/o les han considerades un mer resultat dels processos de secularització de l’Occident contemporani, en aquest seminari ens proposem preguntar-nos sobre les motivacions racionals i no racionals, i sobre las creences de tot ordre que van impulsar cap aquest comportament els actors humanitaris, tant individuals com col·lectius, en diverses circumstàncies històriques. Ho farem al llarg de tres sessions temàtiques centrades, successivament, en els discursos i estratègies de l’humanitarisme de guerra, la intervenció dels voluntaris humanitaris en el front de batalla, i l’acció humanitària a la rereguarda i l’exili.


Coordinador: Jon Arrizabalaga | IMF-CSIC, Barcelona


Cicle: ETHOS Humanitari i Guerra: raons i passions, ideologies i creences


Organitzat per: Grup de recerca «cultura mèdica i científica: pràctiques, espais, objectes i intercanvis» IMF-CSIC, Direcció General de recerca, Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls