Al setembre de 2021 l’OMS va actualitzar les Guies de Qualitat de l’Aire, reduint els valors de protecció de la salut humana que es van fixar al 2005, basant-se en les noves evidències científiques. Encara que la estratègia temàtica europea de qualitat de l’aire ha fet disminuir els nivells d’alguns contaminants fins al 50% des de 2005, molts d’aquests estan encara lluny de no superar els nivells de referència de la OMS. La UE està actualment revisant la directiva de qualitat de l’aire per apropar els valors límit als de referencia de l’OMS i es previsible que s’aprovi al Marc-Abril de 2024.
Es revisa la qualitat de l’aire urbana a Europa en l’actualitat, s’identifiquen quins son el contaminants claus, es descriu l’evolució des 2000-2023, s’identifiquen les causes actuals més rellevants de la contaminació per cada contaminant clau, es revisen els nous contaminants i el possible efecte del canvi climàtic en la qualitat de l’aire i es suggereixen algunes estratègies de millora.
Currículum Vitae
Xavier Querol es professor d’investigació del CSIC a l’IDAEA i treballa en el grup de Geoquímica Ambiental i Investigacions Atmosfèriques. La seva especialitat es l’aplicació d’eines geoquímiques en la millora de la qualitat de l’aire.
Presencial + Streaming
Dr. Xavier Querol, IDAEA-CSIC
Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC)