Gorgues, entre el lleure i la conservació.

Cicle: Dilluns de Ciència. Desafiaments i reptes del Canvi Global

27/02/2023
Conferència
Per a: Dr. Vicenç Acuña, Dra. Anna Freixa i Dr. Josep Pueyo (ICRA)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Gorgues, entre el lleure i la conservació.

Les gorgues fluvials són normalment els únics hàbitats amb aigua durant tot l'any en climes semiàrids, convertint-se així en un refugi per a la biota d'aigua dolça. Tanmateix, les multituds humanes també es reuneixen a les gorgues durant l'estació càlida, amenaçant la biodiversitat. El nostre objectiu era analitzar els factors que expliquen l’activitat recreativa en gorgues (nombre de visites), avaluar la relació entre la visita i els impactes sobre la qualitat de l'aigua (DOC, NH4+, cafeïna i filtre solar EHMC) i la biodiversitat bacteriana (com a indicador de la biodiversitat) i desenvolupar un mètode per determinar la capacitat de càrrega (és a dir, el nombre de visitants per dia) de cada gorga. Els resultats indiquen que la recreació impacta tant en la qualitat de l'aigua com en la biodiversitat, i que els canvis en la biodiversitat van ser especialment ràpids quan augmentava la recreació de nul a baix. Les implicacions per a la conservació són prohibir l'esbarjo en aquells NSH amb un alt valor de conservació i determinar el límit d'esbarjo utilitzant el cabal del riu i la qualitat de l'aigua aigües amunt per a les gorgues amb un valor de conservació més baix.

Currículum Vitae

  • Vicenç Acuña: investigador de l’ICRA des del 2009, i des del 2020 cap de l’Àrea de Recursos i Ecosistemes. Especialitzat en l’estudi de l’ecologia de rius, amb treballs i projectes que engloben des dels efectes del Canvi Climàtic en la intermitència de rius i la disponibilitat de recursos hídrics, a la gestió integrada de sistemes de sanejament d’aigües residuals, o la implementació de solucions en base a natura per afavorir la resiliència davant d’extrems i afavorir la transició cap a la sostenibilitat.
  • Anna Freixa: investigadora post doctoral de l’ICRA des del 2016. Especialitzada en ecologia microbiana fluvial, la seva recerca es centra principalment en l’estudi dels efectes del canvi climàtic ( escassetat de l’aigua, esdeveniments extrems, augment de la temperatura...) i de la contaminació química de l’aigua sobre el funcionament i la biodiversitat microbiana dels rius.
  • Josep Pueyo: investigador post-doctoral de l’ICRA des del 2019. Especialitzat en l’estudi de sistemes socio-ambientals, en solucions en base a natura, i en serveis ecosistèmics.

Emissió en streaming


Dr. Vicenç Acuña, Dra. Anna Freixa, Dr. Josep Pueyo (ICRA)

foto_vicenc-acuna_ca_official_web.jpg
j_pueyo_web.jpg
a_freixa_web.jpg

Vídeos

Gorgues, entre el lleure i la conservació

Dr. Vicenç Acuña, Dra. Anna Freixa i Dr. Josep Pueyo (ICRA)


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA)

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

CSIC - Delegació a Catalunya CSIC - Delegació a Catalunya



Amb la col·laboració de:

Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA)



CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls