Com es gestionen les diversitats a Europa al segle XXI? Hi ha diferències entre els països europeus? Reben la mateixa consideració la gestió de les diversitats ètniques i culturals que les religioses, especialment la musulmana?
La resposta a aquestes preguntes va tenir un desenllaç inesperat en constatar que l'Europa actual manté vigents, dins dels seus territoris, les mateixes fórmules de gestió de la diversitat que van aplicar als seus imperis colonials. La sessió revisarà breument les polítiques aplicades per França, Espanya, Països Baixos, Gran Bretanya i Portugal, comparant-les entre si, i observant el seu impacte en països d'escassa tradició colonial com Alemanya. El resultat, descoratjador, demana una presa de consciència urgent d'aquestes continuïtats colonials que neutralitzi els llegats del passat.
La conferència es basa en la publicació The Management of Religious, Ethnic and Cultural Diversity in Europe in the 21th Century. The variety of National Approaches. NY, Lewinston: Edwin Mellen, 2018 (propera publicació a Edicions Bellaterra al març del 2019).
Yolanda Aixelà Cabré és antropòloga a la Institució Milà i Fontanals del CSIC.
Ha realitzat treball de camp a Egipte, Marroc, Guinea Equatorial i Espanya, i etnografia multisituada a Sudàfrica, Camerun, el Marroc, Suïssa, Països Baixos i Gran Bretanya. És autora, editora i co-editora de 12 títols, i de 76 articles i capítols de llibre. Ha estat professora visitant en el SOAS de Londres (2002, 2005) i al LAS-EHESS de París (2003), i ha impartit conferències a University of Illinois, University of Missouri i Iowa State University (2018) .
Emissió en streaming:
http://www.streamingbarcelona.com/plataforma/residenciainvestigadors/
Yolanda Aixelà Cabré, Institució Milà i Fontanals del CSIC
Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA)
Institució Milà i Fontanals - CSIC (IMF-CSIC)