Els insectes, amb un milió d’espècies descrites, és el grup animal més divers. Una clau important d’aquest èxit evolutiu ha estat la innovació de la metamorfosi, en particular de la metamorfosi completa, la qual evolucionà a partir de la metamorfosi gradual. Aquesta evolució es produí sota l’impuls de la capacitat adaptativa de les formes juvenils, que van ser capaces de colonitzar nous recursos, divergir respecte a l’adult, i no competir amb ell.
Xavier Bellés.
Professor d’Investigació del CSIC a l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-Universitat Pompeu Fabra), del qual ha estat fundador (2008) i director (2008-2016). Autor de 14 llibres i 278 articles científics. Membre de l’Institut d’Estudis Catalans, de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, i de l’Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Membre d’Honor de la Sociedad Española de Biología Evolutiva. Guardonat amb France el Prix Maurice et Thérèse Pic de la Société Entomologique de, el Premi de Literatura Científica de la Fundació Catalana per a la Recerca, el Prisma Casa de las Ciencias de A Coruña, i la Medalla Narcís Monturiol, de la Generalitat de Catalunya. Les seves investigacions se centren en l’estudi de l’origen i l’evolució de la metamorfosi en els insectes. Ha establert la panerola Blattella germanica com a model experimental, des de l’escala morfològica a la genòmica. Ha treballat especialment en el paper de les hormones en la metamorfosi, ha descrit el circuit regulador MEKRE93, que és universal en insectes, i el paper modulador que juguen els microRNAs.
Dr. Xavier Bellés Ros, CSIC Research Professor Evolution of Insect Metamorphosis Lab, Institut de Biologia Evolutiva - CSIC - Upf
Institut de Biologia Evolutiva - CSIC - Upf