Fotografia: Alfred Sturtevant al seu despatx (1949). Gentilesa dels arxius, California Institute of Technology: http://archives.caltech.edu/
EXPOSICIÓ: Del 24 d’abril al 3 de maig.
Éssers modèlics. Entre la natura i el laboratori
Horari:
Dimarts a divendres: 17h-20h
Dissabte: 11h-14h i 17h-20h
Diumenge:11h - 14h
CICLE DE CONFERÈNCIES:
Totes les conferències tindran lloc a les 19h
Sabíeu que l’extens coneixement que tenim dels éssers vius prové d’un número molt reduït d’espècies? L’exposició ‘Éssers modèlics. Entre la natura i el laboratori’ presenta set d’aquestes espècies que en un moment donat de la història van entrar al laboratori i amb el temps han esdevingut objectes centrals de la recerca biològica i biomèdica. Els anomenem ogranismes model i gràcies a ells avui coneixem millor com funcionen els éssers vius. Ara bé, l’estudi d’aquesta ‘natura’ al ‘labotarori’ també planteja certs interrogants d’abast científic, filosòfic, de gènere pel que fa al coneixement que n’obtenim. Aquest cicle de diàlegs abordarà alguns d’aquests interrogants.
Els organismes model representen una ínfima fracció de la biodiversitat del planeta i bé podrien constituir una mostra esbiaixada d’éssers vius. La seva elecció com a models ha tingut a veure amb l’abundància, l’economia, la facilitat de manipular al laboratori i amb característiques distintives (embrions grans, transparència). Ens podem demanar, doncs, si aquests trets són representatius de la natura o si podrien estar distorsionant el nostre coneixement biològic. Des de fa un temps, a més, han emergit altres possibles biaixos en la pràctica científica, com el de gènere, que poden estar afectant directament als resultats de la recerca.
Cicle: La natura al laboratori: el coneixement biològic i els seus biaixos
Organitzat per: Residència d'Investigadors, CSIC - Generalitat de Catalunya