Nanotecnologia i Reptes Globals

Cicle: SOS! AQUÍ LA TERRA Desafiaments i reptes del Canvi Global

07/06/2022
Conferència
Per a: Dr. Pablo Ordejón (Director de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Nanotecnologia i Reptes Globals

La humanitat s'enfronta a reptes importants. Alguns, com la salut, són essencials per mantenir i millorar el nostre benestar. Altres, com el canvi climàtic, la degradació del medi ambient o l'esgotament dels recursos naturals (matèries primeres, fonts d'energia no renovables) representen amenaces cada vegada més peremptòries a la nostra manera de vida i fins i tot la nostra supervivència. Tot i que les solucions a aquests problemes impliquen un gran nombre d'aspectes socials, econòmics i polítics, la tecnologia és, òbviament, part fonamental d'aquestes solucions. La nanotecnologia és una de les eines més prometedores per resoldre molts d'aquests reptes en salut, energia, medi ambient, processament de la informació, comunicacions i molts altres reptes globals. En aquesta presentació discutiré exemples de com la nanotecnologia ja està ajudant a resoldre alguns d'aquests problemes, i una visió que podem esperar els propers anys.

 

Currículum Vitae

Físic de formació, la seva activitat investigadora és a cavall entre la química quàntica, la física de la matèria condensada i la ciència de materials, enfocada a les propietats que sorgeixen a l'escala nanomètrica. Les aportacions científiques més importants s'han centrat en el desenvolupament de mètodes de càlcul eficients per simular el comportament d'aquests materials a escala atòmica, mitjançant la solució de les equacions fonamentals mecano-quàntiques. Aquests mètodes li han permès estudiar una gran varietat de problemes en nanomaterials (grafè, nanotubs, sistemes biològics com l'ADN, agregats nanomètrics, molècules sobre superfícies, aïllants topològics, superconductors...) i processos físics i químics. La seva activitat professional s'ha desenvolupat a diverses universitats (Universitat Autònoma de Madrid, University of Illinois, Universitat d'Oviedo), i posteriorment al CSIC, inicialment a l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) i després a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), del qual és director des del 2012. A la seva carrera ha dedicat un important esforç a tasques d'avaluació científica i editorials, i ha participat a la fundació de la spin-off SIMUNE, que ofereix serveis de simulació de materials a la indústria.

Emissió en Streaming




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls