Col·loqui al voltant del llibre Orientalisme i Orientalisme Invers del filòsof sirià Sàdiq Jalal Al-Àzem (Èter edicions i Pol·len edicions).
La lectura del llibre del filòsof sirià Sàdiq Jalal al-Àzem ens duu a focalitzar la mirada vers la noció d’orientalisme, talment com l’entenia Edward Said, que dècades enrere irrompé amb força en el món intel·lectual. Com cal entendre actualment el terme orientalisme? Té sentit parlar d’orientalisme invers talment com defensa Sàdiq Jalal al-Àzem? Aquests conceptes es basteixen principalment sobre la base d'identitats, essencialismes, polaritzacions i invencions de l’altre. Com es veuen actualment des de les humanitats aquestes qüestions? Fins a quin punt les idees de Sàdiq Jalal al-Àzem són encara rellevants per entendre la relació entre (els constructes) Occident i el món àrab, i, particularment, el conflicte palestino-israelià?
Participen:
Norbert Bilbeny: catedràtic d'ètica a la UB.
Annalisa Mirizio: professora al grau d'Estudis Literaris i al Màster de Teoria de la Literatura
i Literatura Comparada (UB).
Mònica Rius: professora al grau d'Estudis Àrabs i Hebreus, i al Màster en Creació i Representació d'Identitats Culturals (UB), directora del centre de recerca ADHUC, Teoria, gènere, sexualitat.
Presenta i modera: Josep Martí (CSIC/ICA).
Entrada lliure
Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC)
Institut Català d'Antropologia (ICA)