PODER, NORMA I NORMALITZACIÓ: DE LA BIOLOGIA A LA BIOPOLÍTICA

08/02/2010
Seminari
Per a: Álvaro Girón (Institució Milà i Fontanals, Departament d’Història de la Ciència-CSIC), Marisa Miranda (CONICET, Argentina) i Gustavo Vallejo (CONICET, Argentina)
Lloc: Sala d' Actes
Horari: 18:00
Idiomes: Català, Castellà
Traducció simultánia: No
En aquest seminari es presentaran unes ideologies de control social a l’entorn de les quals s’organitzaren a Amèrica Llatina i a Europa occidental, durant els segles xix i xx, diverses expressions biopolítiques encaminades a normalitzar l’individu i la societat.

S’analitzaran en profunditat les preteses legitimacions que la teoria de la degeneració, el darwinisme i l’eugenèsia s’atorgaven i a partir de les quals diversos països europeus van aplicar unes polítiques sobre el cos que tenien una característica dominant: buscar de manera insaciable l’homogeneïtat i excloure sistemàticament “l’altre”.

La relació existent entre els innovadors paradigmes provinents de les Ciències Naturals decimonòniques i les estratègies de poder de règims de caire autoritari ens permetrà exhumar una circumstància que podria semblar paradoxal: les tesis victorianes, que, d’antuvi, partien d’un esquema de pensament ultraliberal, van afavorir el desenvolupament de polítiques públiques caracteritzades per una marcada intolerància per la diversitat.

D’aquesta manera, tal com veurem, els conceptes de struggle for life (lluita per la vida) i de survival of the fittest (supervivència del més fort) estaven íntimament lligats, durant el segle xx, a una proposta de selecció artifi cial pretesament predictiva dels resultats d’aquella lluita: l’eugenèsia.

Les imbricacions entre ciència —o pseudociència— i poder són un aspecte complex i multifacètic que demana ser enquadrat en diversos marcs epistemològics, metodològics i conceptuals que confl ueixin en el denominador comú de la normalització de grups i individus o, més ben dit, de la qüestió de la desigualtat.

Aquest Seminari es realitza amb motiu de la presentació de l’obra coordinada per Marisa Miranda i Álvaro Girón Cuerpo, biopolítica y control social. América Latina y Europa en los siglos xix i xx (Buenos Aires: Siglo XXI Editora Iberoamericana, 2009).

Organitzat per: Residencia d'Investigadors i Institució Milà i Fontanals Departament d’Història de la Ciència




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls