Quines possibilitats té l’energia geotèrmica a Catalunya?

Cicle: Dilluns de Ciència_Maig. ENERGIES RENOVABLES: Oportunitats i dificultats

31/05/2021
Conferència
Per a: Ignasi Herms Cap de l’Àrea de Recursos Geològics Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)
Lloc: GoToMeeting
Horari: 18:00
Quines possibilitats té l’energia geotèrmica a Catalunya?

La xerrada es durà a terme a les 18:00h a la plataforma GoToMeeting. 

L’enllaç per a la connexió és el següent: bit.ly/3iq0Q6R
El codi d'accés és 350-185-805 o bé, descarregant l'App.

 

La urgència d’assolir els objectius de reducció de les emissions dels gasos d'efecte hivernacle a l'any 2030 i 2050 a partir d’una descarbonització de l'energia amb renovables (i en especial la demanda tèrmica), és un dels majors desafiaments a què s'enfronta Europa en l'actualitat. El Consell Europeu reconeix obertament el paper estratègic de l'energia geotèrmica en la transició energètica, tant pel que fa als recursos de tipus superficials recolzats amb la tecnologia de la bomba de calor, com els usos directes d'origen profund. L'energia geotèrmica és un recurs geològic i al mateix temps una font d'energia renovable i autòctona, que a diferència d'altres renovables no depèn de la disponibilitat de sol o de vent - i per tant té un factor d'ús molt superior - ni requereix de preparar, manipular, emmagatzemar ni cremar cap tipus de combustible - i per tant no genera cap tipus d’emissions o fums -. Si bé la penetració de la geotèrmia superficial amb bomba de calor tant a Catalunya com a la resta d’Espanya en general està gaudint d’un creixement del 20 % anual en el mercat de la climatització, el grau d’implementació està encara molt lluny d’igualar-se al d’altres països europeus. L’escenari d’electrificació com a clau per la transició energètica, fa pensar en un desenvolupament important en els propers anys, ja sigui en equipaments individuals o en xarxes de calor i fred. A diferència de l’hidrogen, la tecnologia està apunt des de fa més d’una dècada, és rendible i a Catalunya hi ha un sector empresarial potent i amb expertesa. Pel que fa l'aprofitament dels recursos geotèrmics profunds per usos directe de la calor, tot i disposar d'un context geològic anàleg a àrees a Europa on ja és una realitat comercial, a Catalunya i a Espanya en general segueix sense desenvolupar-se. Segons les estadístiques de l'informe de l'EGEC (2019), Espanya es troba avui dia a la cua en xarxes de climatització de districte equipades amb geotèrmia profunda i és literalment inexistent en les estadístiques de generació elèctrica. I per què aquest endarreriment respecte al que passa a Europa si estem en el mateix camí de la descarbonització?  Ho comentarem a la jornada.

 

Ignasi Herms és Geòleg (1997, UAB); Enginyer t. de Mines (1998, UPC); Postgraduat en Hidrologia subterrània (2002, FCIHS-UPC); Postgraduat en Gestió de projectes i Obres (UPC, 2008); Màster en Sistemes d’Informació Geogràfica (2012, Universitat de Girona); Màster en Enginyeria de Recursos Naturals (2013, UPC); Certificate of Advanced Studies (CAS) in Deep Geothermal Systems (2016, University of Neuchâtel, Switzerland); i Investigador en formació al Programa de Doctorat de Recursos Naturals (UPC). Actualment des del 2014, exerceix les funcions de Cap de l’Àrea de Recursos Geològics a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Té més de 20 anys d'experiència professional en projectes nacionals i internacionals, tant públics com privats, tant de la banda de les geociències com de l'enginyeria. Forma part de diversos organismes i entitats com ara del GeoEnergy Expert Group de ‘EuroGeosurveys’ (The Geological Surveys of Europe) d’es d’on es treballa en col·laboració amb la resta de serveis geològics europeus per impulsar el coneixement i l’ús dels recursos geotèrmics a escala Europea. Ha ajudat a crear i consolidar el Grup de Treball de Geotèrmia del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) on participa per promoure el sector de la geotèrmia a Catalunya des del gener del 2019. És representant espanyol al Management Committee de la xarxa COST Action “Geothermal DHC – Towards descarbonized District Heating and Cooling grids” que impulsa les tecnologies geotèrmiques aplicades a xarxes de climatització de fred i calor a Europa; participa en varis projectes Europeus i Internacionals en el camp de la geotermia com “GeoERA MUSE - Managing Urban Shallow geothermal Energy”  // “GeoERA HotLIme - Mapping and Assessment of Geothermal Plays in Deep Carbonate Rocks // “IGCP-636Geothermal resources for Energy transition: Direct uses and renewable base-load power around globe” finançat pel Programa Internacional de Ciències de la Terra de la UNESCO. És membre des del 2019 del Grupo Rector de Geoplat - Plataforma Tecnológica Española de Geotermia. Des del 2014 ve col·laborant amb diverses universitats co-dirigint treballs universitaris en diversos Graus i Màsters, organització de jornades tècniques, contribucions en revistes científiques, en articles d’opinió i en diversos workshops i congressos nacionals i internacionals (entre els quals European Geothermal Congress, World Geothermal Congress).

 


Ignasi Herms

herms.jpg

Vídeos

Quines possibilitats té l’energia geotèrmica a Catalunya?

Quines possibilitats té l’energia geotèrmica a Catalunya?

Sr. Ignasi Herms, Cap de l’Àrea de Recursos Geològics Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

Consejo Superior de Investigaciones Científicas - CSIC Consejo Superior de Investigaciones Científicas - CSIC

Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC)



Amb la col·laboració de:

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)



CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls