Sismologia a Mart: la Missió InSight

Cicle: SOS! AQUÍ LA TERRA

15/12/2021
Conferència
Per a: Dr. Martin Schimmel (GEO3BCN, CSIC)
Lloc: Aforament limitat a 25 persones + Streaming
Horari: 18:00
Sismologia a Mart: la Missió InSight

Crèdit d'imatge: NASA/JPL-Caltech

Des del 19 de desembre de 2018, Mart és el primer planeta extraterrestre amb sismòmetres desplegats directament sobre la seva superfície. Els sismòmetres s’anomenen SEIS (Sismic Experiment for Interior Structure) i han estat aportats per l’InSight (Exploració d’interiors mitjançant investigacions sísmiques, Missió Geodèsia i Transport de Calor). SEIS consisteix en una banda molt ampla de tres eixos (VBB) sismòmetre i un sensor co-situat de tres eixos de període curt (SP) i s'han col·locat a uns 1,8 m de la nau espacial a Elysium Planitia. Els objectius principals són detectar, caracteritzar i localitzar l'activitat sísmica a Mart i ampliar el coneixement sobre la seva estructura interna, composició i dinàmica. Degut al desplegament desfavorable de les estacions sísmiques,  diferents senyals asísmics com a ressonàncies excitades pel vent de la nau espacial, sorolls instrumentals i ajustaments tèrmics,  s’estan registrant juntament amb esdeveniments sísmics. Per exemple, la variabilitat diària de la temperatura és de l'ordre de 80 ºC i la pressió atmosfèrica canvia uns quants Pa. Malgrat les dures condicions, s'han registrat més de 500 marsquakes, com s'anomena als terratrèmols a Mart,  després d'un any marcià (687 dies terrestres). Els terratrèmols són esdeveniments d’energia feble amb magnituds inferiors a 4 i s’identifiquen sobretot al vespre quan el soroll del vent és més baix. Les formes d’ona són complicades, però per a alguns pocs marsquakes es podrien determinar direccions i distàncies des del sismòmetre. Alguns dels esdeveniments més grans es troben a la Cerberus Fossae, un llarg sistema de graben situat a uns 1.200 km de la nau espacial. A més, ja s’han identificat algunes fases secundàries que ara ja s’acostumen restringir l'escorça i el mantell marcians. Els estudis sobre esdeveniments sísmics es complementen amb estudis que utilitzen el camp d'ones de soroll sísmic i la deformació superficial en resposta a la càrrega de pressió. Aquí, bàsicament, proporcionem una visió general de la missió sísmica a Mart, des del desplegament dels sensors a alguns resultats seleccionats.

Currículum Vitae

Dr. Martin Schimmel, geofísic, és actualment científic titular de l'GEO3BCN-CSIC. Nascut a Alemanya, va obtenir el màster de geofísica a Karlsruhe i el doctorat a Utrecht. La seva recerca se centra en la sismologia observacional amb èmfasi en la detecció i identificació de senyals d'amplitud feble, l'obtenció d'imatges sísmiques i monitorització d'estructures geològiques mitjançant l'anàlisi del soroll sísmic ambient.

Emissió en streaming


Dr. Martin Schimmel (GEO3BCN, CSIC)

schimmel_web.jpg

Vídeos

Sismologia a Mart: la Missió InSight

Sismologia a Mart: la Missió InSight

Dr. Martin Schimmel (GEO3BCN, CSIC)


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

CSIC - Delegació a Catalunya CSIC - Delegació a Catalunya

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

Institut Geosciències Barcelona (GEO3BCN, CSIC) Institut Geosciències Barcelona (GEO3BCN, CSIC)




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls