Un repte per al segle XXI: Millorar el coneixement del planeta on vivim

03/02/2014
Conferència
Per a: Prof. Dra. Montserrat Torné Escasany, Directora Institut de Ciències de la Terra. Jaume Almera
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 18:30
Traducció simultánia: No
Un repte per al segle XXI: Millorar el coneixement del planeta on vivim

En els últims 100 anys, la població del planeta ha passat de 2.000 milions de persones a 6.000 milions. A més s’ha produït un considerable augment de l’esperança i el nivell de vida d’una part de la població que ens ha portat a un consum desaforat dels recursos del planeta, entenent per recursos tots els béns que els humans utilitzem per satisfer les nostres necessitats i garantir el nostre desenvolupament, com per exemple el consum d’energia, que des de la revolució industrial s’ha multiplicat per cent. D’entre aquests recursos hem de distingir els que són renovables, tenen un període de formació baix o són infinits a escala humana (l’energia solar, eòlica, etc.), dels no renovables, que, a diferència dels anteriors, necessiten grans períodes de temps per generar-se i que, per tant, si se’n fa un ús irracional, poden acabar esgotant-se. Aquest és el cas del petroli o de matèries primeres bàsiques per a l’home com ara els minerals o l’aigua, entre molts altres. No va ser fins al segle passat que l’home es va adonar que els recursos del planeta són limitats, que la seva activitat descontrolada pot causar danys irremeiables a l’entorn en el qual vivim i que la Terra és un planeta actiu, i que una part d’aquesta activitat es manifesta en forma de terratrèmols, tsunamis, erupcions volcàniques, esllavissades, etc.
La gran complexitat i l’espectre de problemes trobats en estudiar la dinàmica dels sistemes geològics ha donat com a resultat la necessitat d’utilitzar enfocaments multidisciplinaris i el desenvolupament de noves tècniques d’anàlisi per tal d’abordar els grans reptes que se’ns plantegen.En aquesta presentació es mostraran els principals avenços assolits en l’exploració d’hidrocarburs convencionals i no convencionals; d’energia geotèrmica; en l’eliminació de residus i l’emmagatzematge geològic d’emissions de gasos hivernacle (CO2); en el modelat de processos naturals que poden convertir-se en un risc geològic o desastre natural; i en la reconstrucció del clima i les fluctuacions ambientals del passat de la Terra.


Cicle: VIIIè Desafiaments del S.XXI. La Veu dels Descobriments: descobrir,innovar,transferir el coneixement


Organitzat per: Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls