Al bell mig de la invenció del jardí modern: la Mediterrània

24/10/2012
Conferència
Per a: Michel Racine, Paisatgista, urbanista, arquitecte DPLG, professor a l’École Nationale Superieure du Paysage de Versalles
Lloc: Sala d'actes de la Residència d'Investigadors
Horari: 19:00
Traducció simultánia: No
Al bell mig de la invenció del jardí modern: la Mediterrània
Els paisatges del litoral de la Mediterrània, amb un poblament escàs, van evolucionar poc des de la colonització romana fins al desenvolupament del turisme. Des del principi del segle xix fins a l’actualitat s’hi han instaŀlat nous grups socials i s’han convertit en lloc de successives invencions. Amb el desenvolupament dels mitjans de transport, del ferrocarril en particular, de l’horticultura ornamental i l’arribada de les elits des del nord d’Europa al litoral del sud de França al segle xix, s’hi inventa la Riviera, el paisatge de la Costa Blava i dels seus jardins exòtics a la vora del mar.

El concepte de jardí modern, la invenció del qual reivindica l’escriptor Ferdinand Bac, neix a principis del segle xx tot inspirant-se en els viatges al voltant del Mediterrani, l’atractiu de la vegetació local i l’accés a les elevacions properes gracies a l’automòbil.

Més tard, amb el fenomen colonial del Nord d’Àfrica pels francesos i a l’Índia pels anglesos, el jardí andalusí i el jardí mogol es converteixen en fonts d’inspiració. Entre 1914 i 1920, el Marroc és un verdader laboratori del «jardí modern», del qual l’Exposició Internacional de les Arts Decoratives del 1925 és un aparador. Es tracta d’un tipus de jardí d’arquitectes que triomfa fins que s’acaba la II Guerra Mundial.

Actualment, el jardí «mediterrani» es nodreix a la vegada d’una visió planetària dels paisatges que en altres llocs del món també tenen un clima «mediterrani», i d’un enfocament alhora ecològic i artístic de viure en allò que queda d’un territori avui dia intensament urbanitzat.

Cicle: Jardins a la Mediterrània, identits i espais idealitzats


Organitzat per: Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls