Cicle de col·loquis "Retrats al ras"

21/09/2016
Conferència
Per a: Jordi Baron Rubí, Salvador Tió i Sauleda, d’Albert Curto i la Laura Tienda
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 18:00
Traducció simultánia: No
Cicle de col·loquis "Retrats al ras"
18:00 - Presentació dels conferenciants
Ricard Marco, president de Fotoconnexió (moderador dels coŀloquis).

18:10 - Tercer coŀloqui
Barcelona, un fitxer antropològic

Projecte realitzat a la platja del Poble Nou de Barcelona, aproximadament entre els anys 2006 i 2010. El treball qüestiona certs
usos de la fotografia vinculats al control social, amb una estètica científica molt pròxima a la que utilitzaven els antics antropòlegs del segle xix o la policia. Però a diferència d’aquests arxius, la sèrie està desproveïda d’elements repressors, ja que elimina tota la informació vinculada a la identitat dels personatges. La sèrie materialitza les idees que va llançar el polític i científic francès François Arago el 1845: «Ja no serà indispensable emprendre llargs viatges per anar a la recerca d’éssers humans [...] vindran ells mateixos cap a nosaltres a causa dels progressos incessants de la civilització».

A càrrec de Jordi Baron Rubí (antiquari, fotògraf i coŀleccionista de fotografies antigues. Va estudiar fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. La seva obra personal està relacionada amb el mateix món del coŀleccionisme fotogràfic i el passat històric. Destaquen la sèrie Ídols (2003-2004), Barcelona fitxer antropològic i Domus Barcino. Ha exposat a galeries com la FORVM de Tarragona i la Cadaqués de la mateixa població. La seva obra forma part de coŀleccions com les de l’Huis Marseille, Museum voor Fotografie d’Amsterdam, la coŀlecció Ordóñez- Falcón de Sant Sebastià o la coŀlecció Pierre Borhan de París).
 
18:45 - Quart coŀloqui
El fracàs de The Automatic Photograph Company, origen de la càmera minutera

 
El 1887 Joan Cantó i Mas, fotògraf de Barcelona, patenta el primer aparell de fotografia automàtica, precedent del Photomaton.
Isaac Joel, un conegut marxant de diamants londinenc, promou el 1891 dues companyies per tal de treure profit, a tot el món excepte Espanya, de l’explotació de la càmera de Cantó millorada. Aquestes companyies, The Automatic Photograph Company i The Automatic (Foreign & Colonial) Photograph Company, fan fallida al cap d’un any de la seva sortida al mercat. Davant d’aquest fracàs, un dels seus directius, Ladislas Nievsky, patenta la primera càmera semiautomàtica, que aprofita la idea d’un laboratori interior, com en les automàtiques, però que no té mecanismes i és més fàcil de transportar. Aquests tipus d’aparells seran anomenats al cap d’un temps càmeres “minuteres”.

A càrrec de Salvador Tió i Sauleda (llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona. Estudiós de la fotografia
antiga i soci fundador de Fotoconnexió. Membre del Cercle Cartòfil de Catalunya i de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Iniciador, el 1981, dels primers tallers sobre procediments antics en fotografia a l’escola IDEP de Barcelona. Autor, entre d’altres, de «Procedimientos alternativos en fotografía», dins Foto-Diseño (1988); «Desarrollo de la técnica 1839-1935» dins PhotoVisión (1985). Ha publicat Ferran i Paulí: La instantaneidad en fotografía (2007) i Innocent Paulí i Galceran, una figura polifacètica (1854-1921) (2012).

19:30 - Visita guiada a l’exposició
Anònims. Retrats de 1940. Joan Sorlí

A càrrec d’Albert Curto i Laura Tienda, comissaris de la mostra.
 

 


Cicle: Exposició:ANÒNIMS


Organitzat per: L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, la Residència d’Investigadors del CSIC-Generalitat de Catalunya i l’Associació Cultural Fotoconnexió.




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls