Els disruptors endocrins són compostos químics que poden interferir en l’acció de les hormones involucrades en molts processos biològics que es donen al llarg de la nostra vida com són el creixement, la pubertat o la funció cardíaca. Aquests compostos es troben presents en molts dels productes que fem servir a la nostra vida diària com podrien ser els retardants de flama presents en els teixits, els perfluorats presents a les paelles, els parabens que impedeixen que creixin bacteris en els cosmètics o el bisfenol A que evita que l’aliment entri en contacte directe amb les llaunes de conserva. Estudis en animals han demostrat que els disruptors endocrins poden afectar al desenvolupament neuronal, augmentar el risc de patir obesitat, diabetis o asma. També s’han relacionat amb alguns tipus de càncers com són els de mama o de pròstata encara que l’evidència en humans no és tan clara. Tot i que s’han fet molts estudis al respecte, encara no hi ha estudis epidemiològics concloents sobre els efectes en persones. Tot i així, els epidemiòlegs aconsellen que s’apliqui el principi de precaució fins que no hi hagi un veredicte unànime i contundent de la comunitat científica. És a dir, intentar evitar l’exposició d’aquests compostos fins que no es pugui demostrar que són totalment innocus.
Emissió en streaming:
http://www.streamingbarcelona.com/plataforma/residenciainvestigadors/
Amb la col·laboració
Cicle: DILLUNS DE CIÈNCIA
Organitzat per: Residència d'Investigadors i Centres de Recerca de Catalunya - Institució CERCA
Dra. Maribel Casas, Institut de Salut Global de Barcelona (IS Global)