Cos: exosquelet robòtic

07/04/2014
Conferència
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 18:00
Traducció simultánia: No
Cos: exosquelet robòtic

El cos sobre el que girarà el diàleg serà un exosquelet robòtic de la part del tronc i extremitats inferiors, un exemple d’innovació tecnològica en el camp de la salut. Es tracta d’un dispositiu tecnològic que estableix interacció màquina-humà, a través de sensors i elements motors, facilitant la rehabilitació en persones amb disfunció de la marxa bípeda. Actualment, es troba operatiu en fase d’experimentació. D’altra banda, la condició ‘bípeda’ del cyborg també té un valor simbòlic des del punt de vista evolutiu i interroga sobre el paper de la locomoció en la condició humana.
Una demostració in situ del funcionament de l’exosquelet mostrarà les darreres passes fetes en el camp de la robòtica i serà el centre de discussió que aglutini les perspectives tecnològica, antropològica, humanista i social. Més enllà de les seves funcionalitats, es plantejaran interrogants com poden ser si la tecnologia és una extensió del cos humà característica de la nostra societat, o si ja abans, o en d’altres cultures, s’han fet intents per combinar elements orgànics i mecànics. També podem discutir si els límits entre el món biològic i el tecnològic (sensibilitat corporal?, emocions?, qüestions ètiques?) són insalvables o si canvien constantment i acabaran feliçment, o irremeiablement, fusionant-se.

Cos protètic: exosquelets i pròtesis robòtiques
José Luís Pons. Grup de Bioenginyeria (CSIC)
Cos híbrid: cyborgisation
Josep Martí. Institució Milà i Fontanals (IMF, CSIC)
Cos biocompatible: bioètica i risc
Maria Jesús Buxó. Catedràtica emèrita d’antropologia cultural i investigadora de Observatori de Bioètica i Dret (UB)
Cos adaptat: tecnologia i vida independent
Antonio Centeno. Moviment Vida Independent
 

https://www.youtube.com/watch?v=vfYZBM0xV_4

 


Cicle: Natures híbrides: un objecte, un cos i un paisatge


Organitzat per: Delegació del CSIC a Catalunya.COL·LABORACIÓ: la Mandarina de Newton, Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Economía y Competitividad d’Espanya i de la Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya).




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls