Cuba avui: el canvi generacional a través del futbol

Cicle: Conèixer Cuba: de l'ahir i de l'avui

15/10/2024
Conferència
Per a: Miguel Lisbona Guillén, investigador Titular “C” del Centro de Investigaciones Multidisciplinarias sobre Chiapas y la Frontera Sur (CIMSUR)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Cuba avui: el canvi generacional a través del futbol

Després del Període Especial (1991-2000), i coincidint amb la transmissió de partits de futbol internacional -especialment europeu- a la televisió pública cubana, l'illa ha viscut un inusitat creixement d'aficionats al futbol. Emergència de seguidors a clubs europeus, principalment, que contrasta amb la presència històrica del beisbol –“la pilota”- convertit durant dècades en l'esport nacional. Les dues circumstàncies remeten al sorgiment de noves identificacions després de la crisi que va significar el Període Espacial i que mostra, alhora, un desfasament generacional entre els aficionats al futbol i al beisbol. D'aquesta manera, els darrers anys les diferents expressions del futbol global emergeixen a la Major de les Antilles per ubicar les múltiples facetes i lectures que ofereix el futbol espectacle. Un fet que, en el cas cubà, enfronta simbòlicament les diverses identificacions futbolístiques amb els discursos i identitats de caràcter nacional que, en el cas esportiu, giren al voltant del beisbol.

  

miguel_lisboa

Miguel Lisbona Guillén és investigador Titular “C” del Centre d'Investigacions Multidisciplinàries sobre Chiapas i la Frontera Sud (CIMSUR), de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), i actualment té un canvi d'adscripció temporal a l'Escola Nacional d'Estudis Superiors -Mèrida. També s'exerceix com a director de la Revista Pobles i fronteres digital del CIMSUR. Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona (especialitats en Història Moderna i Antropologia Cultural). Mestre i Doctor en Ciències Antropològiques per la Universitat Autònoma Metropolitana-Iztapalapa (UAM-I). Membre del Sistema Nacional d'Investigadors des de l'any 1998 (actualment al nivell 3). Va rebre el Premi Fra Bernardino de Sahagún de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història a la Millor Investigació (Mèxic, 2006) pel llibre en coautoria Diversitat Religiosa i Conflicte a Chiapas. Interessos, utopies i realitats (2005). Ha publicat més de 100 articles i capítols de llibre i és autor, coautor o coordinador de 18 llibres.

 

 

Presencial (C/Hospital, 64)


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

Universidad Nacional Autónoma de México Universidad Nacional Autónoma de México




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls