Dissidència religiosa, humanitarisme i evolució: el cas d’Antoni Bergnes de las Casas (1801-1879)

11/04/2012
Conferència
Per a: Agustí Camós Cabecerán, CEHIC-UAB, Barcelona
Lloc: Sala d'Actes de la IMF
Horari: 18:00
Traducció simultánia: No
Dissidència religiosa, humanitarisme i evolució: el cas d’Antoni Bergnes de las Casas (1801-1879)
El professor universitari Antoni Bergnes de las Casas (1801-1879), recordat sobretot com a heŀlenista i introductor del romanticisme, va jugar un paper clau a Barcelona, Catalunya i tot Espanya gràcies a una incansable activitat editorial. Entre 1830 i 1843, Bergnes va regentar una prestigiosa editorial per mitjà de la qual va publicar nombroses obres, algunes d’elles traduïdes per ell mateix, i va dirigir diverses publicacions periòdiques de notable impacte.

Al llarg de tota la vida Bergnes va mantenir una postura política liberal progressista, una notable sensibilitat social i unes conviccions religioses properes al protestantisme i de forma especial al moviment quàquer. A través de les seves publicacions podrem comprovar el seu humanitarisme, ben manifest en el seu pensament antiesclavista, en la defensa de la reforma de les presons i dels hospitals mentals, i en la preocupació per la instrucció de les dones i dels sectors socials més desfavorits, entre altres. Amb tota probabilitat, les concepcions sociopolítiques i religioses el van predisposar a favor de la teoria evolucionista de Lamarck, la qual va divulgar àmpliament per mitjà de les obres publicades per la seva editorial i de diferents articles apareguts en les diverses revistes que va dirigir.

Cicle: Humanitarisme, Ciència i Medicina, en la Pau i en la Guerra


Organitzat per: Línia d’Investigació «Pràctiques culturals, sabers i patrimoni en espais urbans: música, ciència, medicina» de la IMF, en el marc dels projectes d’investigació fi nançats per la Dirección General de Investigación.




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls