El professor universitari Antoni Bergnes de las Casas (1801-1879), recordat sobretot com a heŀlenista i introductor del romanticisme, va jugar un paper clau a Barcelona, Catalunya i tot Espanya gràcies a una incansable activitat editorial. Entre 1830 i 1843, Bergnes va regentar una prestigiosa editorial per mitjà de la qual va publicar nombroses obres, algunes d’elles traduïdes per ell mateix, i va dirigir diverses publicacions periòdiques de notable impacte.
Al llarg de tota la vida Bergnes va mantenir una postura política liberal progressista, una notable sensibilitat social i unes conviccions religioses properes al protestantisme i de forma especial al moviment quàquer. A través de les seves publicacions podrem comprovar el seu humanitarisme, ben manifest en el seu pensament antiesclavista, en la defensa de la reforma de les presons i dels hospitals mentals, i en la preocupació per la instrucció de les dones i dels sectors socials més desfavorits, entre altres. Amb tota probabilitat, les concepcions sociopolítiques i religioses el van predisposar a favor de la teoria evolucionista de Lamarck, la qual va divulgar àmpliament per mitjà de les obres publicades per la seva editorial i de diferents articles apareguts en les diverses revistes que va dirigir.
Cicle: Humanitarisme, Ciència i Medicina, en la Pau i en la Guerra
Organitzat per: Línia d’Investigació «Pràctiques culturals, sabers i patrimoni en espais urbans: música, ciència, medicina» de la IMF, en el marc dels projectes d’investigació fi nançats per la Dirección General de Investigación.