Eclosions al segle XIX: l’humanitarisme, entre la santedat i l’heretgia

22/03/2012
Conferència
Per a: Guillermo Sánchez Martínez, Universidad Pública de Navarra, Pamplona
Lloc: Sala d'Actes de la IMF
Horari: 18:00
Traducció simultánia: No
Eclosions al segle XIX: l’humanitarisme, entre la santedat i l’heretgia
Encara que quan mirem cap al sentiment humanitari pensem que és un fenomen dels nostres dies, l’àmbit de competència de les ONGs, una manera de superar el dèficit de dignitat de l’acció de la política i dels estats, la veritat és que va sorgir al mateix temps que ells: quan també es va considerar que els estats, la ciència, el comerç o la guerra eren els instruments que permetrien portar el progrés de la civilització i la millora de les condicions socials allí on n’estaven mancats.

Com a nouvingut a una família de termes emprats en parlar de l’alleujament del sofriment aliè (magnanimitat, filantropia, caritat o beneficència, entre altres), el neologisme humanitari, que va aparèixer en castellà cap a 1832-1833, procedent del francès humanitaire (tardor de 1831), va tenir en les dècades següents signifi cacions molt diverses, paraŀleles a les dels seus corresponents en anglès, francès o italià, com a mínim. Un intrús que es va veure involucrat en la pugna sostinguda a tot Europa pels contendents defensors de diferents models socials, paradigmes científics i concepcions religioses.

Però a més, i més enllà de l’exemplificació de conflictes ideològics, el pensament humanitari es va mostrar com un element de la dinàmica de la institucionalització de valors i, en conseqüència, de l’actualització cultural dels paràmetres d’interpretació de la realitat.

Cicle: Humanitarisme, Ciència i Medicina, en la Pau i en la Guerra


Organitzat per: Línia d’Investigació «Pràctiques culturals, sabers i patrimoni en espais urbans: música, ciència, medicina» de la IMF, en el marc dels projectes d’investigació fi nançats per la Dirección General de Investigación.




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls