El consolat de Mèxic a Marsella, centre neuràlgic de l’ajuda als republicans espanyols (juliol de 1940 - novembre de 1942)

02/06/2014
Conferència
Per a: Gérard Malgat | París
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 18:00
Traducció simultánia: No
El consolat de Mèxic a Marsella, centre neuràlgic de l’ajuda als republicans espanyols (juliol de 1940 - novembre de 1942)

Després de la desfeta de la República espanyola, Mèxic, governat pel president Lázaro Cárdenas, va seguir ajudant activament els milers i milers de republicans espanyols que havien cercat refugi a França. Nomenat cònsol general de Mèxic al país gal al principi de 1939, Gilberto Bosques (1892- 1995) fou un dels principals artífexs d’aquella solidaritat activa. Quan va haver de fugir de París a causa de la invasió alemanya el juny de 1940, Gilberto Bosques instal·là el consolat a Marsella, capital marítima cap a on convergien tots els qui intentaven escapar de les forces de l’Eix. Al llarg de dos anys i mig, Bosques i els seus coŀlaboradors organitzaren una enorme activitat d’ajuda i suport en favor dels refugiats espanyols.
Aquella ajuda fou tant material i econòmica com sanitària i jurídica. El consolat va posar en marxa diversos dispositius d’allotjament dels refugiats, sigui finançant el lloguer d’habitacions a hotels o cases particulars de la ciutat, sigui llogant dos châteaux que foren un recés de pau, llibertat i creativitat cultural, essencials enmig de la situació viscuda pels exiliats. A
més, Gilberto Bosques va intervenir amb molta eficàcia en el camp jurídic per tal d’impedir les extradicions reclamades per les autoritats franquistes. 


Videoprojecció: Visa al Paraíso (Versió castellana, 2010; 108 min.). Produït i dirigit per Lillian Liberman.
Sessió coorganitzada per Gabriela Rodríguez Fernández, en coŀlaboració amb l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona (OSPDH-UB).


Cicle: ETHOS Humanitari i Guerra: raons i passions, ideologies i creences


Organitzat per: Grup de recerca «cultura mèdica i científica: pràctiques, espais, objectes i intercanvis» IMF-CSIC, Direcció General de recerca, Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls