El llibre científic es va constituir en un pilar bàsic per a la construcció de la cultura científica a la República de les Lletres. La mirada abasta un període d’una mica més d’un segle: s’obre el 1638, amb la publicació a Leiden dels Discorsi e dimostrazioni matematiche intorno a due nuove scienze, l’última obra escrita per Galileo Galilei (1564-1642) i es tanca amb l’aparició a París dels primers lliuraments de l’Encyclopédie, el 1751, sota la direcció de Denis Diderot (1713-1784) i Jean d’Alembert (1717-1783).
El panorama general dibuixat permet situar les pràctiques desenvolupades entorn del llibre científic: des dels seus estils d’escriptura als seus modes de lectura, passant pels seus mecanismes de producció, vies de circulació (compra, préstec, intercanvi, regal) i formes de fruïció. Sense oblidar el paper que hi jugaven les emocions: des de l’obsessió del coŀleccionista per la seva possessió a l’emoció solitària o compartida per la contemplació de les seves imatges. I, sens dubte, la captació de nous públics per a la ciència, moguts per la passió de la discussió sobre els llibres en tertúlies, salons i rebotigues.
Organitzat per: El Departament de Publicacions del CSIC, la Delegació del CSIC a Catalunya i la Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya