Com és la Terra en el seu interior? Com i quan es varen formar les serralades? Com estaven distribuïts els continents fa 180 milions d'anys? Aquestes i moltes altres preguntes sobre el nostre planeta són les que ens fem i intentem respondre un grup d'investigadors i investigadores de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, ICTJA,CSIC. Més enllà de les inquietuds de la recerca en si, la comprensió del nostre planeta és rellevant en el nostre dia a dia. L’exploració de recursos naturals, emmagatzematge de CO2, on i perquè és generen els terratrèmols són alguns dels aspectes que, entre molts d’altres, tenen un interès i un impacte directe en la societat. En aquesta xerrada, és mostraran alguns dels projectes que es desenvolupen a l’ICTJA al voltant de l'estudi de la dinàmica i estructura de la Terra. L’observació directa de les roques, l’obtenció d’informació a partir de dades geofísiques i el seu posterior anàlisi, el desenvolupament de models analògics i numèrics així com activitats de divulgació amb les generacions més joves són algunes de les tasques que formen part del dia a dia dels investigadors i investigadores en l’àmbit de les Ciències de la Terra.
Curriculum vitae:
Llicenciada en ciències geològiques per la Universitat de Barcelona l'any 2009, va realitzar el seu Master i una col·laboració de dos anys en el grup d'Evaporites en el Departament de Geoquímica, Petrologia iProspecció Geològica a la mateixa universitat on va estudiar elsprocessos sedimentaris que donen lloc a unitats evaporítiques i els processos diagenètics que les afecten al llarg de la seva història.
Al 2017, va finalitzar la seva tesis doctoral en el Institut de Ciencies de la Terra Jaume Almera (CSIC) dins del group de recerca "Group of dynamics of the lithosphere". La seva tesis es va centrar en l'estudi de l'evolució de la conca diapírica del Alt Atles Central de Marroc durant el rifting Jurassic inferior, entre 200 y 173 Ma, i el posterior rifting aplicant una metodologia integral de estudis de camp, models analògics, models numèrics de subsidencia i models tèrmics utilitzant vitrinites. Ha estat compaginant aquest estudi amb altres projectes dins del grup com l'estudi tectono-sedimentari del marge de Angola, estudi de dipòsits de carbonats i diapirisme a Marroc i Peninsula Ibèrica o l'estudi a gran escala de la obertura del Atlantic. Actualment és investigadora Postdoctoral a l'institut de ciencies de la Terra Jaume Almera i membre del Grup de Recerca consolidat de Geologia Sedimentaria de la Universitat de Barcelona.
Emissió en streaming:
http://www.streamingbarcelona.com/plataforma/residenciainvestigadors/
Dra. Mar Moragas, Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, ICTJA - CSIC
Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA)