Exposició: Anònims.Retrats de 1940

des del 15/09/2016 fins al 25/09/2016
Exhibició
Per a: Comissaris de l’exposició: Albert Curto Homedes, director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, i Laura Tienda Martínez, tècnica de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre.
Lloc: Sala d'Exposicions
Traducció simultánia: No

Horari:

Dimarts a Divendres: 17h a 20h

Dissabte: 11h a 14h i 17h a 20h

Diumenge: 11h a 14h 

Dilluns tancat

 

 

Anònims, al mateix temps que presenta un recull d’imatges de persones en la dècada de 1940, vol posar en valor aquell tipus de fotografia funcional, poc elaborada i coneguda com a fotografia del minut, feta a l’exterior i que copsa molt bé l’espontaneïtat dels retratats. Les cares, volgudament de personatges anònims, ens revelen sentiments sense emmascarar: tant de contrarietat, tristor, submissió i timidesa com d’il·lusió, coratge o determinació en tots els nivells socials d’una població rural a la postguerra.  El rerefons improvisat, la indumentària majorment quotidiana i el gest sense intencionalitat fan d’aquests retrats de mig cos a peu de carrer una documentació etnològica de gran interès. Sembla ser que l’objectiu d’aquestes fotografies era la identificació dels veïns de la població a requeriment de les autoritats.  No cal dir que, més enllà dels valors esmentats, els setanta anys que ens separen d’aquestes imatges hi aporten un grau més d’atractiu. Ni el lloc (probablement Ulldecona i Freginals) ni els noms dels personatges són rellevants per a la pretensió d’aquesta mostra, que no és altra que veure la connexió sincera entre el fotògraf i el fotografiat.

 

Joan Sorlí Castell  va ser, en una primera etapa de la seva vida,  un fotògraf de postguerra dins d’un àmbit local. Originari d’Ulldecona, feia el que solien fer els fotògrafs d’aquell moment; és a dir, anar pels pobles propers durant les festes majors i altres celebracions i fotografiar transeünts  que requerien o no els seus serveis. Tot i que va iniciar-se al món de la fotografia de manera casual i com a afeccionat, aviat va augmentar els seus coneixements gràcies a treballar en una casa de fotografia de Barcelona. En tornar a Ulldecona, s’hi va establir, i va esdevenir, el primer fotògraf professional amb estudi d'aquella població. La seva aposta no va durar gaire i al cap de poc va marxar, i ja definitivament,  cap a Anglaterra, on passà la resta de vida també dedicat al seu ofici. La seva obra pionera, encara que curta, va deixar empremta i no va resultar estèril: va crear escola i d’ell aprengueren més tard els fotògrafs ulldeconencs referents en el panorama fotogràfic de la població des dels anys 1950 fins al 1990. I també  ens ha deixat un gens menyspreable llegat que durant anys crèiem desaparegut.

 

A propòsit de L’exposició Anònims. Retrats de 1940 Joan Sorli hem organitzat un cicle de col·loquis que porta per títol "Retrats al ras".

Sota la imatge trobareu el programa.

 

 

 

 

 

 

 

 


Cicle: Exposició:Anònims.Retrats de 1940


Organitzat per: L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, la Residència d’Investigadors del CSIC-Generalitat de Catalunya i l’Associació Cultural Fotoconnexió.




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls