Les molècules d'aigua (H2O) tenen un caràcter camaleònic que és fonamental per a la vida a la Terra (tal i com l’entenem). Aquesta sorprenent adaptabilitat fa possible la funcionalitat de les biomolècules, que hi hagi una gran varietat d’estructures tant en l’estat sòlid (gel) com líquid (aigua), que tingui propietats especials (el gel s’expandeix), que sigui capaç de segrestar altres molècules, que es dissociï actuant com dissolvent i que actuï com medi de transport i de combustible. La llista sembla no tenir aturador i veurem com la combinació màgica d’aigua i llum solar indueix moviment.
Jordi Fraxedas
Graduat en Física per la Universitat de Saragossa (1985), es doctorà el 1990 per la Universitat de Stuttgart (Alemanya). La seva tesi doctoral la feu al Max Planck Institut für Festkörperforschung de Stuttgart i al Berliner Speicherring für Synchrotronstrahlung (BESSY), sota la supervisió del professor M. Cardona. Després d’un postdoctorat a l’European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) de Grenoble (França) i al Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN) de Ginebra (Suïssa), s’incorporà a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’any 1995, i treballà com a chercheur associé al Centre Nacional de Recherche Scientifique (CNRS), l’any 2002. Actualment és cap de grup a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). La seva activitat investigadora se centra en els fenòmens interfacials i en la ciència de superfícies. Ha estat coautor de més de 140 articles científics i ha publicat els llibres titulats Molecular Organic Materials: from Molecules to Crystalline Solids (Cambridge University Press, 2006) i Water at Interfaces: A Molecular Approach (Taylor i Francis CRC, 2014) i edità el llibre Molecular Materials: Preparation, Characterizacion, and Applications (Taylor and Francis CRC, 2017).
Emissió en streaming:
http://www.streamingbarcelona.com/plataforma/residenciainvestigadors/
Jordi Fraxedas, Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) Force Probe Microscopy and Surface Nanoengineering Group Leader
Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA)
Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)