Història i característiques dels paisatges mediterranis

09/10/2012
Conferència
Per a: Joan Maria Roure, Dr. en Biologia, Departament de Botànica UAB, Catedràtic de la Unitat de Botànica
Lloc: Sala d'actes de la Residència d'Investigadors
Horari: 19:00
Idiomes: Català, Castellà
Traducció simultánia: No
Història i característiques dels paisatges mediterranis
Els paisatges mediterranis són, per a la majoria dels habitants dels nostres territoris, l’escenari on ha tingut, té i tindrà lloc l’esdevenir diari. Vivim envoltats de paisatges mediterranis. Ens movem dins d’aquest escenari mediterrani, molt sovint, sense quasi ni saber en quin estat està, ni quins límits té, ni els problemes que pateix; sense saber com l’hem tractat ni quina serà la seva problemàtica futura. L’home es comporta massa sovint amb el seu entorn natural com si no hi tingués cap lligam, cap interdependència ni cap obligació.

En aquesta conferència voldria incidir en el coneixement bàsic del que representen els nostres paisatges i de quina és la seva problemàtica. Per poder gestionar els moments actuals i futurs dels nostres paisatges, n’hem de comprendre les característiques, el funcionament i la dinàmica. Analitzarem el medi físic dels paisatges mediterranis com a condicionant important de la seva funcionalitat, dinàmica i distribució geogràfica, i la importància de la biodiversitat com a element de gran valor a preservar i fonamental en el món mediterrani.

Finalment, és important mirar al passat per buscar l’origen i entendre la dinàmica dels grans daltabaixos climàtics i biogeogràfi cs dels temps històrics. Però, per tenir-ne la visió completa, cal analitzar el paper que hi ha jugat l’home i quines han estat les seves accions sobre el paisatge en els 3.000 darrers anys. Els actuals paisatges mediterranis no es poden explicar sense considerar el paper històric de l’home. Des d’abans de l’època dels fenicis, passant pels grecs, romans, àrabs, el descobriment d’Amèrica i fins a arribar a les èpoques actuals, l’home hi ha introduït multitud d’espècies vegetals (aproximadament un 25% de la nostra flora) associades a cultius i enjardinaments.

El paper de l’home ha estat molt complex i important, per això és necessari analitzar tant l’aprofitament que ha fet de la vegetació com, també, el seu paper d’introductor d’espècies i cultius provinents d’altres territoris.

Cicle: Jardins a la Mediterrània, identits i espais idealitzats


Organitzat per: Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls