Fa 25 anys es considerava que el càncer primari de fetge era una entitat d’incidència marginal en el nostre entorn, que era impossible establir el diagnòstic en fases inicials i que el tractament era absolutament ineficaç. Aquests conceptes s’han demostrat erronis. Aquest càncer és la causa primera de mort en malalts amb cirrosi hepàtica i, especialment, en malalts amb infecció crònica per virus de la hepatitis B o C. Actualment es disposa d’eines per estratègies de cribatge que permeten la detecció precoç i existeix tractament amb impacte positiu sobre la supervivència en els diferents moments evolutius de la malaltia.
Investigacions actuals han de millorar el rendiment diagnòstic de les tècniques d’imatge i incrementar el coneixement dels mecanismes moleculars que determinen l’aparició i progressió del càncer. Òbviament, aquestes innovacions s’han de traduïr en una taxa de curació superior amb disminució de la mortalitat. En qualsevol cas, cal retenir que la millor estratègia és evitar adquisició de factors de risc mitjançant la vacunació contra hepatitis B, evitar infecció per virus de l’hepatitis C o la seva cronificació i l’establiment d’hàbits de vida saludables, evitant sobrepès i ingesta excessiva d’alcohol.
Cicle: Desafiaments del Segle XXI. La Veu de la Medicina, III
Organitzat per: Residència d'Investigadors. COL·LABOREN: Fundació Clínic Barcelona, IDIBAPS, RESA i Col·legi Oficial de Metges de Barcelona