Mites i realitats de les drogues: Els al·lucinògens

Cicle: Què sabem de...? Dilluns de Ciència

18/11/2024
Conferència
Per a: Dr.José Antonio López Sáez
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Mites i realitats de les drogues: Els al·lucinògens

Els al·lucinògens són metabòlits secundaris presents a les plantes i els fongs, i fins i tot en alguns animals. Són substàncies que en ingerir-se indueixen trànsit i estats alterats de consciència, distorsió dels sentits i canvis perceptuals. El seu èxit, des d'un punt de vista recreatiu, rau que el seu efecte sol produir al·lucinacions molt diverses: les persones veuen o creuen veure colors i formes aleatòries que canvien constantment com un calidoscopi, patrons cromàtics indesxifrables, perceben objectes o fets que no existeixen i mai no es van produir, escolten sons i ecos que només estan a la seva ment. De vegades, l'al·lucinació permet tenir una percepció diferent del temps i de l'espai, sostenir converses imaginàries, creure que s'escolta música o que es perceben olors, sabors o moltes sensacions sense cap procedència real. Les al·lucinacions poden ser agradables o desagradables, amb graus d'intensitat indeterminats dependents de l'al·lucinogen que es tracti i de la dosi. L'experiència al·lucinògena depèn de molts factors i no sempre és possible assolir l'al·lucinació. La història dels al·lucinògens és una línia de recerca irresistible als camps de l'antropologia, història, etnologia, farmacologia, medicina, química, botànica, psiquiatria i psicologia. Tot i això, encara es desconeixen molts aspectes sobre els seus efectes a llarg termini en els éssers humans, sobre la seva manera d'acció i les bases neuroquímiques i neurofisiològiques que els regeixen. La majoria són d'origen natural, però molts han estat sintetitzats al laboratori com a resposta a una societat actual cada vegada més demandant de noves experiències, de l'accés a drogues de disseny adaptades al format i als conceptes de viure quotidià.

Imatge: Fórmula química d'un compost al·lucinogen conegut. 

 

Currículum Vitae

Científic Titular de l'Institut d'Història del CSIC (Madrid), cap del Grup de Recerca Arqueologia Mediambiental. La seva activitat científica se centra en la reconstrucció del paleopaisatge , de la història de la vegetació a través del temps mitjançant l'aplicació de registres i tècniques paleoambientals . Ha desenvolupat també línies de recerca en fitoquímica i quimiosistemàtica , així com en estudis etnobotànics.

Presencial (C/Hospital, 64) + Streaming


Organitzat per:

Consejo Superior de Investigaciones Científicas - CSIC Consejo Superior de Investigaciones Científicas - CSIC

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls