Norman Bethune (1890-1939): humanitat, humanitarisme

26/05/2014
Conferència
Per a: Natalia Fernández Díaz-Cabal, Barcelona
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 18:00
Traducció simultánia: No
Norman Bethune (1890-1939): humanitat, humanitarisme

L’ethos invoca l’essència més humana. Implica la literalitat de posar-se en el lloc de l’altre, un moviment que, des de la comprensió i el compromís, ens ha permès avançar com a espècie. L’elecció de Norman Bethune per a aquesta ocasió no té més objectiu que el d’aprofundir en la seva rebeŀlia com a primer pas de la seva carrera humanitària. 
És a dir, enfront de la religiositat dels seus pares, presbiterians ortodoxos i practicants, el Dr. Bethune va elegir els desheretats, perquè era el gest més contestatari que va acudir-se-li davant la imposició de Déu: descendir als inferns dels homes. Ho féu, de molt jove, alfabetitzant obrers europeus famèlics que arribaven a les duríssimes feines de la indústria fustera als boscos canadencs. I ho féu en tres guerres (la primera d’elles com a portalliteres, ni tant sols com a metge): Primera Guerra Mundial, Guerra Civil espanyola i Segona Guerra Xino-Japonesa.
Abraçar el comunisme no fou sinó una excusa per exercir de metge en la convicció que combatre la malaltia era lluitar també contra la injustícia i tots aquells que les propiciaven, tot fent-ne un estil de vida.

Videoprojecció: Bethune (VO anglesa i francesa, 1964; 58 min.). Dirigit per Donald Brittain.
Sessió coorganitzada per Natalia Fernández Díaz-Cabal, en coŀlaboració amb la Fundació Canadà i l’Ambaixada de Canadà.


Cicle: ETHOS Humanitari i Guerra: raons i passions, ideologies i creences


Organitzat per: Grup de recerca «cultura mèdica i científica: pràctiques, espais, objectes i intercanvis» IMF-CSIC, Direcció General de recerca, Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls