Paisatge: Fukushima

16/06/2014
Conferència
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 18:00
Traducció simultánia: No
Paisatge: Fukushima

El paisatge que centrarà l’atenció del diàleg serà la zona de 20 km al voltant de la planta nuclear de Fukushima, al Japó. És la zona d’exclusió obligatòria que el govern japonès va establir, el 2011, com a perímetre de seguretat radioactiva després del sisme que va sacsejar el nordest del país. La mesura, avui encara vigent, va implicar l’evaquació de desenes de milers de persones dels seus llocs de residència. Així, al desastre ‘natural, que tingué conseqüències dramàtiques provocant la mort de 16.000 persones, se n’hi afegí un de caràcter ‘tecnològic’, donada la proximitat de la central nuclear, en què els efectes de la radioactivitat podrien ser més perjudicials per a l’ecosistema i la població que el propi sisme.
Tres anys després de l’accident, ‘visitarem’ la zona d’exclusió obligatòria de Fukushima i observarem el paisatge tecnogènic amb mirades suggerents des de l’àmbit geològic, ecològic i biomèdic, històric i cultural. Serà una ocasió per fer memòria i per preguntar-nos, per exemple, si la naturalesa sísmica de la regió hauria d’haver fet preveure el risc d’accident nuclear o si són comparables els accidents de Txernòbil i Fukushima. En l’intent per distingir entre els danys ‘naturals’ i els ‘tecnològics’, podem preguntar-nos si l’ecosistema radioactiu podria ser una contradicció contemporània que segueix la seva evolució ‘natural’.

Paisatge sísmic: tectònica al Japó
Maria José Jurado. Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA, CSIC)
Paisatge humà: dolors de la catàstrofe
Yoshihira Hioki. Escola de Bambú, programa d'educació intercultural i inclusiva de Casa Àsia
Paisatge nuclear: ecosistemes radioactius
Eduard Rodríguez-Farré. Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB, CSIC)
Paisatge tecnogènic: de Txernòbil a Fukushima
Jaume Valentines. Historiador de la tecnologia, investigador independent

 


Cicle: Natures híbrides: un objecte, un cos i un paisatge


Organitzat per: Delegació del CSIC a Catalunya.COL·LABORACIÓ: la Mandarina de Newton, Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Economía y Competitividad d’Espanya i de la Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya).




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls