Gabriel Ferrater i Robert Musil: entre les ciències i les lletres

Autor: Eduard Bonet

Gabriel Ferrater i Robert Musil: entre les ciències i les lletres

Barcelona, març 2009

Núm: 35

Format: 14x20 cm

566 pàgines

Idiomes: Català

Descarregar versió en PDF

Aquest llibre és el resultat de dues circumstàncies coincidents en el llarg camí creatiu d’Eduard Bonet. La primera i més significativa és el coneixement profund que tenia de Gabriel Ferrater, fonamentat per una admiració per la seva obra i pel caire vitalista de la seva vida; i la segona és l’afi nitat vocacional per la matemàtica i les humanitats i les inquietuds compartides entre ambdós, pel que fa a la teoria de l’art i la literatura, la lingüística i la poesia.

No és la primera vegada que la Residència d’Investigadors ha dut a terme l’experiència de posar en diàleg pintura i poesia, o poesia i ciència, en el seu afany de crear un espai de pensament que permetés posar en comú experiències creatives diverses. Des de la seva fundació el 1998, ha insistit a crear formats i discursos que permetessin avançar en el diàleg entre arts i ciències, com bé reflecteixen alguns cicles de conferències, acompanyats sovint d’exposicions pictòriques que posen en contacte poesia i matemàtiques o fractals i art. El traç que pinta o la trobada Art, ciència i Dalí, són algunes de les actuacions que han marcat i marquen el tarannà de la Residència d’Investigadors. Des d’aquesta perspectiva, el Simposi Gabriel Ferrater: una celebració, que va tenir lloc a la Residència d’Investigadors els dies 8 i 9 de novembre de 2002, n’és una altra mostra.

La proposta del Simposi va ser impulsada per la poeta Marta Pessarrodona, que afortunadament va conèixer de molt a prop Gabriel Ferrater, i per dos amics i admiradors del seu talent, Salvador Oliva i Eduard Bonet. El programa del Simposi, arrelat en el sentiment, l’admiració i l’amistat, no va decebre gens ni mica. Hi eren presents, en paraules de Marta Pessarrodona, «testimonis de primera mà que varen servir, amb escreix, de temptativa per ini ciar la consideració global d’una personalitat inteŀlectualment tan rica, tan polièdrica, tan plena de rigor acadèmic, com és la de Gabriel Ferrater». Molts dels qui, en aquell moment, van poder acompanyar-nos —Pere Ballart, William Cliff , Jordi Cornudella, Jordi Julià Garriga, Jordi Carbonell, Narcís Garolera, Blanca Palmada, Josep M. Pujol i Sanmartín, Enric Trillas, Carles Miralles, Jordi Sarsanedas, J. F. Yvars, Sam Abrams, Josep M. Fulquet, Pere Rovira, Ferran Toutain, Ricard Salvat, Jordi Galli, Andreu Gomila, Jordi Sala, Joan Guitart, Oriol Bohigas, Salvador Clotas, Ana M. Moix, Carmen Rojo, Joan Servera— el van tractar personalment, són coneixedors de la seva obra o n’eren amics personals.                                                                             

 

Per a sol·licitar aquesta publicació a ho podeu fer a :

 

CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls