El compromís humanitari del fisiòleg Walter B. Cannon davant la Guerra Civil espanyola i l'exili republicà

19/05/2014
Conferència
Per a: ÀLVAR MARTÍNEZ VIDAL / IHMCLP, Universitat de València-CSIC
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 18:30
Traducció simultánia: No
El compromís humanitari del fisiòleg Walter B. Cannon davant la Guerra Civil espanyola i l'exili republicà

Professor de la Harvard Medical School durant gairebé quaranta anys, el fisiòleg Walter B. Cannon (1871-1945) encarna el compromís, primordialment religiós, d’un home de ciència en la lluita per la llibertat, la democràcia i la solidaritat internacional en uns temps marcats pels totalitarismes i els conflictes bèl·lics a escala mundial.
Durant la Guerra Civil espanyola, Cannon va presidir el Medical Bureau to Aid Spanish Democracy, l’organització humanitària nord-americana que donava suport als metges i infermeres de la Brigada Lincoln. Més tard, acabada la guerra, ajudà els científics espanyols refugiats a França, tot promovent accions diplomàtiques, per part dels EUA, amb la finalitat d’alliberar-los i de portar-los cap a Amèrica.
Mort al setembre de 1945, el petit hospital creat per, i per a, la comunitat espanyola resident a Tolosa de Llenguadoc adoptà, a manera d’homenatge, la denominació dual d’“Hospital Varsovia - Walter B. Cannon Memorial”.
Cannon fou un membre prominent de l’Unitarian Service Committee (USC) i del Joint Anti-Fascist Refugee Committee (JAFRC), organitzacions filantròpiques nord-americanes que van recollir, a les acaballes de la II Guerra Mundial, diners i tot tipus de material per ajudar la comunitat espanyola exiliada a França, que, amb la consolidació del règim militar de Franco, havia quedat sense possibilitats de retorn. Poc després, totes dues organitzacions, sobretot la segona, patirien les conseqüències de la Guerra Freda, en concret la cacera de bruixes duta a terme pel tristament famós Committee on Un-American Activities.


Videoprojecció: Spain in Exile (VOS, 1946; 20 min.). Produït per Paul Falkenberg i dirigit per Guillermo Zúñiga per a l’Unitarian Service Committee i el Joint Anti-Fascist Refugee Committee. 


Cicle: ETHOS Humanitària i Guerra: raó i passions, ideologies i creences


Organitzat per: Grup de recerca «cultura mèdica i científica: pràctiques, espais, objectes i intercanvis» IMF-CSIC, Direcció General de recerca, Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls