Durant la presa de dicisions sobre el sisè programa marc per a la recerca i el desenvolupament tecnològic, el Consell de Ministres Europeu va declarar el següent: «En la segona meitat d’aquest segle, l’energia de fusió podria contribuir a gran escala a la producció d’electricitat primària, lliure d’emissions. Els avenços fets en la recerca en energia de fusió justifiquen un esforç continu cap a l’objectiu a llarg termini de construcció d’una central d’energia de fusió».
ITER, que signifi ca «el camí» en llatí, és la pròxima fita per assolir aquest objectiu. Amb la participació d’Europa, Xina, Índia, Japó, Corea del Sud, Rússia i els Estats Units, —més de la meitat de la població mundial— ITER és un dels projectes científi cs més grans que mai s’hagi concebut. Així mateix, el projecte ITER és un símbol de cooperació internacional en recerca i desenvolupament, establert per tal de fer front als reptes científi cs i tecnològics que planteja la fusió per confi nament magnètic, i en particular la via més avançada anomenada «tokamak». En un «tokamak» es fan servir camps magnètics intensos creats internament i externament per confinar el plasma en una cambra de buit, a fi de dur-lo a les temperatures de fusió nuclear, recreant així el procés que proporciona l’energia dels estels.
La construcció del projecte ITER a Cadarache (França) està en marxa. Cada una dels set socis han acordat treballar junts per tal de desenvolupar i fabricar els diferents components del reactor. Europa, que és el soci que acull el dispositiu, en subministra aproximadament la meitat dels components. Un desafi ament plenament assumit per «Fusion for Energy», la nova organització Europea amb seu a Barcelona, que gestiona la contribució europea del projecte ITER mitjançant la participació de la indústria europea i el suport de les activitats complementàries de R+D en els centres de recerca de fusió. «Fusion for Energy» té per objectiu esdevenir un centre d’excel·lència de coneixement pels futurs reactors de fusió que vol drien formar part de la solució energètica del futur, fornint la possibilitat de disposar d’una font d’energia a gran escala, segura, efi cient, amb un impacte baix sobre el medi ambient, i de combustible abundant i distribuït arreu de la terra.
Cicle: ENERGIA AVUI I DEMÀ,Repte Global per a la Humanitat?
Organitzat per: Residencia d'Investigadors