ITER: el més gran projecte d’investigació en el camp de l’energia

15/09/2011
Conferència
Per a: Dr. Ferran Albajar i Dr. Jesus Izquierdo | ITER Department Fusion for Energy (Barcelona)
Lloc: Sala d' Actes
Horari: 19:00
Traducció simultánia: No
ITER: el més gran projecte d’investigació en el camp de l’energia
Serà 30 vegades més poderós que el JET (Joint European Torus), que actualment és l'experiment comparable més gran del món en funcionament. L'ITER permetrà que els científics i els enginyers desenvolupin el coneixement i les tecnologies necessàries per crear futures centrals de fusió de prova que produiran electricitat.Fusion for Energy (F4E) és l’organització de la Unió Europea que té con a objectiu millorar el paper mundial d'Europa en el desenvolupament de l'energia de fusió. L'organització, que abans es coneixia com a “Empresa Comuna Europea per a l'ITER i el Desenvolupament de l'Energia de Fusió”, es dedica principalment a gestionar l'aportació d’Europa a l'ITER, el projecte internacional d'energia de fusió.
F4E es va crear a l'abril de 2007 per a un període de 35 anys. Té més de 250 empleats i les seves oficines es troben a Barcelona, Espanya.

Una de les seves tasques principals és treballar junt amb la indústria europea i les organitzacions d'investigació per desenvolupar i oferir una àmplia gamma de components d'alta tecnologia per al projecte ITER. F4E es va crear a partir d'una decisió del Consell de la Unió Europea com a entitat jurídica independent: És un projecte comú format per Euratom (el Tractat que estableix la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica), els Estats membres de la UE i altres països europeus que han signat acords de cooperació amb Euratom.

La fusió és el procés que genera l'energia del sol i les estrelles. Quan uns nuclis atòmics lleugers es fusionen per formar-ne de més pesats, s'allibera una gran quantitat d'energia. És un procés molt difícil de recrear a la terra, ja que els gasos s'han d'escalfar a temperatures molt elevades (uns 150 milions de graus centígrads) per produir un plasma que s'ha de mantenir aïllat durant un període de temps suficient perquè tingui lloc la fusió. El domini de la fusió ens permetria disposar d'una font d'energia respectuosa amb el medi ambient i gairebé il•limitada.

L'ITER és un important experiment internacional la finalitat del qual és demostrar la viabilitat científica i tècnica de l'energia de fusió. Pot generar uns 500 milions de watts (MW) d'energia de fusió contínuament durant un màxim de 10 minuts. Serà 30 vegades més poderós que el JET (Joint European Torus), que actualment és l'experiment comparable més gran del món en funcionament. L'ITER permetrà que els científics i els enginyers desenvolupin el coneixement i les tecnologies necessàries per crear futures centrals de fusió de prova que produiran electricitat.

Gràcies a la participació com a socis d'Europa, la Xina, l'Índia, el Japó, la República de Corea, la Federació de Rússia i els Estats Units, l'ITER és un dels projectes científics internacionals més grans que s'han concebut mai: els països que agrupa representen més de la meitat de la població mundial! L’ITER s’està construint a Cadarache, al sud de França.

Cicle: Desafiaments S. XXI. La Veu de la Ciència. Cicle de Conferències III


Organitzat per: Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls