Paul Kammerer (1880–1926) fou una de les figures més controvertides i tràgiques de la biologia de començament del segle XX. Durant algun temps, aquest zoòleg vienès esdevingué mundialment famós pels seus experiments amb gripaus i salamandres que mostraven l’herència dels caràcters adquirits.
El 1926, un zoòleg de Nova York va anar a Viena i descobrí que un gripau parter preservat, un dels exemplars crucials dins la col•lecció de Kammerer, havia estat manipulat. Poques setmanes després de revelar-se aquest descobriment a la revista Nature, Kammerer es va suïcidar, el que s’interpretà com a confessió de la seva culpabilitat. Conseqüentment, les seves teories neo-lamarckistes es van proscriure a l’Occident fins molt recentment (avui els seus experiments s’estan reevaluant tenint en compte la epigenètica). Tanmateix, aquest no fou el cas de la Unió Soviètica, on serviren de fonament al Lyssenkoisme.
El cas del presumpte frau, el qual ha estat objecte de centenars d’estudis (un llibre, capítols de llibre, articles i tesis) segueix sense resoldre’s. Oferiré una nova teoria que, per primera vegada, assenyala un possible sospitós diferent de Kammerer i un sorprenent motiu per a la manipulació. D’aquesta manera, projectaré també nova llum sobre la politització intensa de la ciència y, sobretot, de la biologia durant la dècada dels 1920.
A les 12h es projectarà la pel·lícula "Salamandra" (1928)Organitzat per: Residència d'Investigadors i Institució Milà i Fontanals