La “causa sagrada” de Darwin

15/03/2012
Conferència
Per a: James Moore | Th e Open University, Milton Keynes, Gran Bretanya
Lloc: Sala d’Actes de la Institució Milà i Fontanals
Horari: 18:00
Idiomes: Anglès
Traducció simultánia: No
La “causa sagrada” de Darwin
Per què Charles Darwin, un senyor ric i d’allò més honrat, es va dedicar privadament a desenvolupar una teoria subversiva de l’evolució humana entre el 1837 i el 1839? Per què va continuar investigant amb tenacitat sobre aquest tema al llarg de tres dècades abans de publicar L’origen de l’home el 1871? Una revisió a fons dels descobriments de Darwin ens en dóna la resposta. Segons la creença generalitzada, Darwin era un geni heroic que havia trobat els fragments preciosos d’una realitat fora de l’abast de la mirada dels simples mortals. Era un gran científic que continuava fent la feina pròpia d’un científic, no un naturalista victorià consumit per una passió moral.

Ara bé, avui hauríem d’examinar les circumstàncies que van permetre que Darwin elaborés la seva teoria a partir del recursos culturals de què disposava. Abonant els seus treballs sobre els orígens de la humanitat hi havia el seu convenciment que totes les races eren germanes, creença que tenia les arrels en el moviment moral més important del seu temps: el de l’abolició de l’esclavitud. Per als abolicionistes, les races humanes eren totes membres d’una mateixa família amb un ancestre comú. Darwin va estendre el concepte de «l’origen comú» a la resta d’éssers vius, de manera que emparentava no solament les races humanes, sinó totes les races.

La ciència de Darwin no tenia res a veure amb les pràctiques desapassionades de les caricatures dels llibres de text, sinó que estava motivada per les necessitats i les febleses humanes. Fins i tot una de les teories més reconegudes podria haver estat concebuda per interès humanitari.

James R. Moore
(Professor of the History of Science at the Open University, Milton Keynes, UK)

El Dr. James R. Moore, catedràtic d’història de la ciència en la Open University británica, impartirà dues conferències a Barcelona els dies 15 i 16 de març, gràcies a la col•laboració entre la Institució Milà i Fontanals (IMF) del CSIC, la Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya, i la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tecnica (SCHCT). Es tracta de la primera vegada que Moore, un dels historiadors més influents i millors especialistes en la biografia de Darwin, actua com a conferenciant a l’Estat espanyol. La primera d’elles obre el cicle de conferències "Humanitarisme, ciència i medicina, en la pau i en la guerra" , la segona està integrada en els Col•loquis de la SCHCT 2011-2012.

James R. Moore és autor, juntament amb Adrian Desmond, d’una de les biografies fonamentals de Darwin, i va publicar amb ell un dels llibres més provocadors (en el millor sentit del terme) que ha generat la industria darwinista en els darrers temps: Darwin's sacred cause. Race, slavery and the Quest of Human Origins (Chicago, The University of Chicago Press, 2009). D’això i d’altres qüestions en parlarà James Moore en aquestes conferències que formen un conjunt.

  • La segona conferència "Darwin and the "sin" of slavery" tindrà lloc el 16 de març, a les 19h a l'Institut d'Estudis Catalans (Sala Pi i Sunyer - c/Carme, 48, Barcelona).

Cicle: Humanitarisme, Ciència i Medicina, en la Pau i en la Guerra


Organitzat per: Línia d’Investigació «Pràctiques culturals, sabers i patrimoni en espais urbans: música, ciència, medicina» de la IMF, en el marc dels projectes d’investigació finançats per la Dirección General de Investigación.




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls