Objecte: producte transgènic

05/03/2014
Conferència
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 18:00
Traducció simultánia: No
Objecte: producte transgènic

L’objecte de discussió serà una mostra d’arròs daurat (golden rice), un exemple d’innovació tecnològica en el camp de l’agricultura i l’alimentació. Es va crear l’any 2000 per pal•liar la deficiència de vitamina A en les persones que s’alimenten fonamentalment d’arròs. Mitjançant tècniques de biotecnologia, incorpora tres transgens que fan que els seus grans produeixin provitamina A i aporti un nutrient essencial que no té l’arròs normal. Actualment, es troba en fase d’assajos a la Xina i a les Filipines on ha estat contestat per grups d’oposició als transgènics. Però, l’arròs també té significació cultural perquè és fruit d’una domesticació vegetal de tradició mil•lenària i és l’aliment bàsic de gran part de la població mundial.
40 grams d’arròs daurat és la dosi diària estimada per pal•liar la deficiència de vitamina A i serà la dosi que animarà el diàleg amb aportacions des de l’arqueologia, l’art, la història de la ciència i la recerca agrigenòmica. Intentarem respondre a interrogants com poden ser si els humans han manipulat sempre la natura o si es poden establir paral•lelismes entre els intercanvis de vegetals entre el vell i el nou món i els de l’era de la globalització. En el dilema no resolt sobre què és natura i què cultura, també podem plantejar-nos quant de ‘natural’ i quant de ‘cultural’ té l’objecte transgènic.

 

Objecte biotecnològic: arròs daurat i humanitarisme
Paula Suárez López. Centre de Recerca en Agrigenòmica (CSIC-IRTA-UAB-UB)
Objecte agrícola: domesticació vegetal i primers cultius
Juan Gibaja Bao. Institució Milà i Fontanals (IMF, CSIC)
Objecte cultural: intercanvis d’aliments (entre Vell i Nou món)
José Pardo-Tomás. Institució Milà i Fontanals (IMF, CSIC)
Objecte artístic: art i agricultura
Josep Mañà. Escola Massana
Agraïment a Adrian C. Dubock (Golden Rice project: www.goldenrice.org) per haver-nos cedit una mostra d’arròs daurat amb motiu del diàleg interdisciplinari.
 


Cicle: Natures híbrides: un objecte, un cos i un paisatge


Organitzat per: Delegació del CSIC a Catalunya.COL·LABORACIÓ: la Mandarina de Newton, Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Economía y Competitividad d’Espanya i de la Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya).




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls