L’objecte de discussió serà una mostra d’arròs daurat (golden rice), un exemple d’innovació tecnològica en el camp de l’agricultura i l’alimentació. Es va crear l’any 2000 per pal•liar la deficiència de vitamina A en les persones que s’alimenten fonamentalment d’arròs. Mitjançant tècniques de biotecnologia, incorpora tres transgens que fan que els seus grans produeixin provitamina A i aporti un nutrient essencial que no té l’arròs normal. Actualment, es troba en fase d’assajos a la Xina i a les Filipines on ha estat contestat per grups d’oposició als transgènics. Però, l’arròs també té significació cultural perquè és fruit d’una domesticació vegetal de tradició mil•lenària i és l’aliment bàsic de gran part de la població mundial.
40 grams d’arròs daurat és la dosi diària estimada per pal•liar la deficiència de vitamina A i serà la dosi que animarà el diàleg amb aportacions des de l’arqueologia, l’art, la història de la ciència i la recerca agrigenòmica. Intentarem respondre a interrogants com poden ser si els humans han manipulat sempre la natura o si es poden establir paral•lelismes entre els intercanvis de vegetals entre el vell i el nou món i els de l’era de la globalització. En el dilema no resolt sobre què és natura i què cultura, també podem plantejar-nos quant de ‘natural’ i quant de ‘cultural’ té l’objecte transgènic.
Objecte biotecnològic: arròs daurat i humanitarisme
Paula Suárez López. Centre de Recerca en Agrigenòmica (CSIC-IRTA-UAB-UB)
Objecte agrícola: domesticació vegetal i primers cultius
Juan Gibaja Bao. Institució Milà i Fontanals (IMF, CSIC)
Objecte cultural: intercanvis d’aliments (entre Vell i Nou món)
José Pardo-Tomás. Institució Milà i Fontanals (IMF, CSIC)
Objecte artístic: art i agricultura
Josep Mañà. Escola Massana
Agraïment a Adrian C. Dubock (Golden Rice project: www.goldenrice.org) per haver-nos cedit una mostra d’arròs daurat amb motiu del diàleg interdisciplinari.
Cicle: Natures híbrides: un objecte, un cos i un paisatge
Organitzat per: Delegació del CSIC a Catalunya.COL·LABORACIÓ: la Mandarina de Newton, Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Economía y Competitividad d’Espanya i de la Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya).