Intervindran:
Salvador Giner, sociòleg
Gemma Lienas, escriptora
Javier López Facal, autor del llibre
Us penseu que el take away és un invent de fa quatre dies? Us han explicat, i us ho heu cregut, que la pasta va arribar a Europa procedent de Xina? Des de quan els humans consumim crispetes de blat de moro? L’interès que en l’actualitat desperten els aliments, les viandes que hi preparem i tot allò que està relacionat amb la gastronomia i la dietètica contribueix a crear un nou model de ciutadà mundial que comparteix menús, salses i condiments. Durant mil•lennis els aliments de la nostra dieta han anat augmentant en quantitat i en varietat i els llocs on s’elaboren o es recol•lecten s'han anat allunyant cada vegada més de la llar dels comensals, fins al punt que avui dia podem trobar en qualsevol supermercat de barri o de poble comestibles procedents de tots cinc continents. Botigues especialitzades, cursos de tast i cuina, jornades gastronòmiques, programes de ràdio i televisió o pàgines web són algunes de les manifestacions d’una forma de cultura nova i puixant. Javier López Facal s’ha detingut a examinar la història de molts dels aliments que degustem habitualment, ens n’explica el procés d’acumulació i diversificació, però també el de la manipulació física, cultural i religiosa, i ens ofereix una obra farcida d’anècdotes i curiositats que posa de manifest la quantitat de tradició i d’innovació que guardem al rebost de casa nostra.
Javier López Facal, professor de recerca del CSIC, jubilat, és autor d’Antología de muertes apacibles, El declive del imperio vaticano i Breve historia cultural de los nacionalismos europeos, publicats per Los Libros de la Catarata.
Un llibre que us farà les sobretaules més entretingudes
Cicle: Presentació llibre: Los alimentos de nuestra despensa. Comidas y cocinas de ayer y de hoy
Organitzat per: Residència d'Investigadors, CSIC - Generalitat de Catalunya i Los Libros de la Catarata