El futur dels combustibles fòssils

15/01/2009
Conferència
Per a: Prof. Mariano Marzo (Departament d’Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines Universitat de Barcelona)
Lloc: Residència d' Investigadors
Horari: 19:00
Idiomes: Català, Castellà
Traducció simultánia: Si
El futur dels combustibles fòssils
La idea que la nostra societat ha de reemplaçar els combustibles fòssils (carbó, gas i petroli) per altres fonts energètiques més netes, té un gran predicament entre l’opinió publica. Però la realitat és que avui en dia a prop del 82% de l’energia primària comercial consumida al món procedeix de combustibles fòssils. Les energies renovables, incloses les biomasses tradicionals utilitzades als països en vies de desenvolupament, subministren el 12,5% del total i la nuclear el 5,5%. És obvi que durant un llarg període de temps no podrem arreglar-nos-les sense petroli, gas i carbó.

Ningú no dubta del potencial de creixement de les energies renovables als països industrialitzats. Tanmateix, s’estima que cap al 2030 els combustibles fòssils encara representaran una mica més del 82% de l’energia primària que el món consumirà. Si no es produeix una revolució tecnològica espectacular que faciliti i acceleri la transició a una economia basada en l’hidrogen i/o la posada a punt de tecnologies de fusió, la conclusió és clara: encara que en el futur el percentatge de consum dels combustibles fòssils decreixerà en favor de les energies renovables, la quantitat total de carbó, petroli i gas utilitzada s’incrementarà respecte dels nivells actuals.

En aquest context, la conferència es planteja com a objectiu atalaiar l’horitzó del 2030 per tractar de trobar, amb les lògiques reserves inherents a qualsevol predicció, respostes a una sèrie de preguntes de gran profunditat i que resulten inexcusables quan es parla de sostenibilitat energètica: ¿disposem de prous reserves i recursos de petroli, gas i carbó per fer front a la demanda futura?, ¿quina capacitat extractiva cal posar a punt per satisfer aquesta demanda?, ¿quines implicacions tindrà tot això sobre el comerç mundial?, ¿quin grau de dependència hauran de suportar els països industrialitzats? i ¿quin serà l’impacte ambiental sobre el planeta causat per l’ús continuat i creixent de combustibles fòssils?

Per intentar respondre a aquestes preguntes, existeixen diversos informes centrats sobre la previsió a llarg termini del creixement de la demanda i del consum  d’energia primària. Entre aquests destaquen el World Energy Outlook (WEO) de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) i l’International Energy Outlook de la Energy Information Administration del Departament d’Energia del Govern dels Estats Unit, les conclusions dels quals són claus per apropar-nos a la problemàtica
de la xerrada.

Cicle: ENERGIA AVUI I DEMÀ,Repte Global per a la Humanitat?


Organitzat per: Residencia d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls