La idea que la nostra societat ha de reemplaçar els combustibles fòssils (carbó, gas i petroli) per altres fonts energètiques més netes, té un gran predicament entre l’opinió publica. Però la realitat és que avui en dia a prop del 82% de l’energia primària comercial consumida al món procedeix de combustibles fòssils. Les energies renovables, incloses les biomasses tradicionals utilitzades als països en vies de desenvolupament, subministren el 12,5% del total i la nuclear el 5,5%. És obvi que durant un llarg període de temps no podrem arreglar-nos-les sense petroli, gas i carbó.
Ningú no dubta del potencial de creixement de les energies renovables als països industrialitzats. Tanmateix, s’estima que cap al 2030 els combustibles fòssils encara representaran una mica més del 82% de l’energia primària que el món consumirà. Si no es produeix una revolució tecnològica espectacular que faciliti i acceleri la transició a una economia basada en l’hidrogen i/o la posada a punt de tecnologies de fusió, la conclusió és clara: encara que en el futur el percentatge de consum dels combustibles fòssils decreixerà en favor de les energies renovables, la quantitat total de carbó, petroli i gas utilitzada s’incrementarà respecte dels nivells actuals.
En aquest context, la conferència es planteja com a objectiu atalaiar l’horitzó del 2030 per tractar de trobar, amb les lògiques reserves inherents a qualsevol predicció, respostes a una sèrie de preguntes de gran profunditat i que resulten inexcusables quan es parla de sostenibilitat energètica: ¿disposem de prous reserves i recursos de petroli, gas i carbó per fer front a la demanda futura?, ¿quina capacitat extractiva cal posar a punt per satisfer aquesta demanda?, ¿quines implicacions tindrà tot això sobre el comerç mundial?, ¿quin grau de dependència hauran de suportar els països industrialitzats? i ¿quin serà l’impacte ambiental sobre el planeta causat per l’ús continuat i creixent de combustibles fòssils?
Per intentar respondre a aquestes preguntes, existeixen diversos informes centrats sobre la previsió a llarg termini del creixement de la demanda i del consum d’energia primària. Entre aquests destaquen el World Energy Outlook (WEO) de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) i l’International Energy Outlook de la Energy Information Administration del Departament d’Energia del Govern dels Estats Unit, les conclusions dels quals són claus per apropar-nos a la problemàtica
de la xerrada.
Cicle: ENERGIA AVUI I DEMÀ,Repte Global per a la Humanitat?
Organitzat per: Residencia d'Investigadors