Els reptes de la tecnologia nuclear: els reactors de les generacions III i IV i els residus radioactius

20/01/2009
Conferència
Per a: Prof. Xavier Ortega Aramburu (Catedràtic de l’Àrea d’Enginyeria Nuclear a la UPC Departament de Física i Enginyeria Nuclear Membre de l’Institut de Tècniques Energètiques)
Lloc: Sala d' Actes
Horari: 19:00
Idiomes: Català, Castellà
Traducció simultánia: No
Els reptes de la tecnologia nuclear: els reactors de les generacions III i IV i els residus radioactius
El sistema energètic mundial està basat principalment en el consum de combustibles fòssils: petroli, carbó i gas (80%), l’energia nuclear representa un 7%, l’energia hidràulica (10,5%), biomassa i renovables (2,5%).

En generació elèctrica els percentatges són aproximadament: petroli, carbó i gas (64%), nuclear (17%), hidràulica (19%) i resta altres renovables. Paradoxalment més de 1.500 milions de persones no tenen accés a l’energia elèctrica.

El consum d’energia augmenta continuadament a causa del creixement demogràfic i el fort desenvolupament econòmic d’alguns països emergents. Aquest creixement és més important en el cas del consum elèctric. Paraŀlelament creix, de manera constant, la contribució de l’energia en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera.

Les fonts fòssils d’energia tenen una vida limitada, que en el cas del petroli podria ser d’uns 30 anys, als ritmes actuals de creixement del consum. El sistema és insostenible i es poden presentar a curt termini problemes principalment d’abastament
de petroli i d’increment dels preus energètics.

La contribució de l’energia nuclear a la generació d’electricitat ha anat creixent lleugerament per la major efi ciència de les centrals (disponibilitat), l’increment de la potència d’alguns sistemes de generació i la construcció, molt limitada en els darrers anys, de noves centrals. No obstant això, la proporció de generació d’energia elèctrica d’origen nuclear ha anat disminuint per l’escàs increment dels sistemes de generació en els darrers 20 anys. Actualment hi ha 439 centrals en operació (potència 371.000 GWe) i 34 centrals en construcció. Actualment la generació nuclear és més rellevant a Nord Amèrica, Europa, Rúsia, Japó i Corea.

Els plans de noves instal·lacions es centren principalment en països asiàtics de taxes elevades de creixement (Xina, Índia...) i també a l’antiga URSS.

Cicle: ENERGIA AVUI I DEMÀ,Repte Global per a la Humanitat?


Organitzat per: Residencia d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls